Borrend


Custodes Vinorum Villányi Borrend (alapítva 1988)

Villányi borrend

A borrend csoportképe a vűárosháza előtt 

A borrend bemutatkozó levele

A borrend  hírei:

A BORREND 2010. évről szóló beszámolóját az alábbi linkre kattintva tekintheti meg: beszamolo2010, illetve a 2011. évi költségvetés tervezetét itt olvashatják: költségvetés2011 .

2010-ben számos esemény törént, ami említésre érdemes

 • Január 31 Közgyűlés és új borőrök avatása
 • Február 27 A borrendi világtalálkozó előkészítése-taggyűlés
 • Május 23 Bacchus Szövetség világtalálkozója Villányban
 • Augusztus Tiszteletbeli borőrök avatása a szabadtéri színpadon
 • Szeptember 25 Bordal világfesztivál
 • Szeptember 30 Diplomata szüret a Villányi Borrenddel
 • Október 1-2-3 Vörösbor Fesztivál
 • Márton-napi liba étkezések és az új bor kóstolása/több alkalommal
 • Újborok ökumenikus megáldása

Ezen események képekben (a számokra kattintva) itt megtekinthetők:

1.  2.  3.  4.  5.  6.  7.  8.  9.  10.  11. 12.  13.  14.  15.  16.  17.  18. 19.  20.  21.  22.

23.  24.  25.  26.  27.  28.  29.  30.  31.  32.  33.  34.  35.  36.  37.  38.  39.  40.  41.
A sorból kiemelkedik a május 23. -án megrendezett Borrendi Világtalálkozó ahol 150 külföldi és 100 magyar borrendi tag csodálhatta meg a magasszínvonalú szervezést, a kíváló borokat és ételeket és a villányi kúltúrát bemutató Asszonykórust, a Villányi Fúvószenekart, a Német Nemzetiségi tánckart, és Lakner Tamást és opera-énekes barátait.

Még a mai napig érkeznek elismerő levelek, akik magyarországi legnagyobb élményeiként minősítik a villányi részvételt.

Köszönjük a villányi borászoknak a felejthetetlen borbemutatókat és a GERE-udvar áldozatkész odaadását a siker érdekében.

Bővebben ...villányi borvidék/villányi borrend....oldalakon olvashat Villányról és a Borrendről

2011 év eseményei

Január 27-én tartotta borrendünk az első éves közgyűlését az Oportó Étteremben. A napirendek között az éves beszámolót és a pénzügyi tervet fogadta el a taggyűlés, majd az alapszabályban hajtottunk végre apró korrekciót, amelyet hiányolt az ügyészség.

Hamarosan olvasható lesz a Villányi Hírek című újságban mindez teljes terjedelemben.

A taggyűlés ünnepélyesen felavatta és tagjai sorába fogadta Debreczeni Mónikát a Vylyan pincészet  tulajdonosát és Gere Andreát a Gere pincészet menedzserét. Evvel 51-re emelkedett a rendes tagok száma, amelynél a felső határ 60 fő lehet. A gyűlésen a borrend tagjai megkóstolhatták az új tagok borait is. Különös figyelem kísérte a Vylyan Cabernet Franc borát, úgyanis idén ők készítik el a borrend zászlós borát, amely éppen a Cabernet Franc. A borbemutatók osztatlan sikert arattak, kíváló minősítést kaptak.

Szóba került még a Magyar Borrendek Országos Szövetségének tisztújítása is, azonban konkrét állásfoglalás, főleg személyekre javaslat nem született. Az Országos Szövetség végül is egy ernyőszervezet, amely azért jött létre, hogy nagyjából azonos arculatot mutassanak a magyar borrendek, segítse működésüket.( jelenleg 43 tagborrend regisztrálta magát a szövetségben). Villány szoros kapcsolatot tart a 20-22 borrenddel, akik rendszeresen eljönnek az őszi Vörösbor Fesztiválunkra felvonulni és mi is egész évben megtiszteljük  az ő ünnepeiket.

Február 12

110 résztvevővel megtartotta az Oportó Vendéglő a 12. Borászbált. Ennek a farsangi eseménynek az a fő célja, hogy a villányi bor iránt érdeklődőknek nyújtson találkozási és szórakozási lehetőséget. A díszvendég ezúttal Borkai Zsolt Győr polgármestere és felesége voltak. Borkai Zsolt olimpiai bajnok, világbajnok tornász, akire mindig büszkén és elimeréssel gondolunk.

A bált a Borrend bevonulása kezdte, az ő jelenlétükben üdvözölte a villányi borászokat és a megjelent vendégeket Borkai Zsolt. Kijelentette, hogy ha a magyar borvidékeket minősítjük, akkor Villány előkelő helyet foglal el, ezért is évente több alkalommal látogat ő  maga is Villányba.

A vacsora után tombola eladásokra került sor, ennek bevétele 150 000,-Ft volt, amit teljes egészében a Borrend használhat fel működési költségeinek fedezetére. Ezúton is köszönjük a borászok felajánlásait, akik legjobb boraikat ajánlották fel tombola-tárgyként.

Gratulálunk a szakácsoknak, akik ezúttal a népi ételekkel lepték meg a "nagyérdeműt". Név szerint Cziegler János és Lovas Attilának szólt a dícséret, akik nyiltszíni tapsot kaptak a vendégektől. 

Március 12 Kecskemét   Országos Szövetség újjáválasztása

Maurer György és Óhegyi János képviselte Villányt ezen a választási értekezleten. A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége ujjáválasztotta vezetőségét. Először úgy tűnt, hogy szigorú bírálatoktól lesz hangos ez a gyűlés, de elmaradt a belső "robbanás"

MBOSZ új elnöke és főtitkára újra lett választva

Elnök: Dr Tertsch András

Főtitkár: Bíró Mária lett.

Lényegi változásokra tehát nem került sor, így marad a korábbi elmélet.

................................................................................................................................

Kitűnőre sikerült a borrendi zászlós bor, amit ezúttal a Vylyan pincészet készített el számunkra. Köszönet a felajánlásért és a segítőskészségért.

.............................................................................................................................

Április 02 Villány  Citta del Vino nemzetközi bor egyesület 30 fős delegációja látogatott el hozzánk főleg ifjú borászok és az ő professzorai. 6 napot töltöttek itt.Villányban és az egész hét elméleti és pincelátogatásokkal telt el. Így Gere Pincészet Bock Borászat, Tiffán Ede és Zsolt, Malatinszky Borászat mutatták be Villány értékeit.

A vendégek Pécsre és Budapestre is ellátogattak és a végén még egy avatási ceremónia aranyozta be  a vasárnapig tartó ittartózkodás.

Igen nagy elismeréssel szóltak a borokról, a vendégszeretetről, a hagyományápolás eredményeiről. Példamutatónak nevezték az itt tapasztaltakat.

------------------------------------------------------------

Április 06 Villány Borverseny 2011

 Szederkényi Ferenc, mint szakíró igen részletes beszámolót készített a villányi borversenyről, amelynek most egy részletére hívnám fel a figyelmet.

Szederkényi úr a borbírálat rejtelmeibe avatott be bennünket a Villányi Hírek című újságban megjelent cikkében oly módon , hogy az mindenki számára érthető és követhető. Idézet következik a Villányi Hírek című újság "Borverseny 2011.április 6 " cím alatti beszámolóból. Írta Szederkényi Ferenc szakíró.

"Az olvasó számára pár mondatban ismertetném a borkóstolás kritikus elemeit. A bor több összetevőnek az eredményeként születik: a szőlőfajta, a talaj, a klíma, az erjesztési mód, az érlelés és a borász egyéni stílusa. Mind-mind megjelenik  a pohárba töltött borban. Bort kóstolni élmény, sok gyakorlással elérhető technika. Vizsgálat, érzékelés és elemzés eredményeként a bírálati lapon pontszámokban jelenik meg. A bíráló keresi a kiegyensúlyozottságot, aminek pilléreit a fehérborban az alkohol, a sav és az extrakt adja, míg a vörösborban az alkohol, a sav és a tannin közvetít. A kóstoló hangulata, a megfelelő pohár, az ideális hőmérsékletű bor szintén a reális értékelés fontos részét képezik."

Köszönjük borrendünk tagjának Szederkényi Ferencnek ezeket a kedves és inspiráló szavait.

Május 26 Siklós váravatás

Ma adták át Siklóson a vár felújítás utáni első két szárnyát. A borrendünk csupán civilban volt jelen, igaz nem is kaptunk egyenruhás felkérést. Az eseményből számunkra érdekes lehet, hogy eggyel több látnivalót ajálnhatunk a vendégeknek akik Villányban szállnak meg, továbbá programokra is van kilátás havi rendszerességgel.

Május 28 Adony

Egy 200 éves kápolna felavatásához országosan is sokan jelentek meg a meghívott borrendek. Kretz Antal és neje, Maurer György és neje vettek rész az ünnepségen. Számítottak a megjelenésünkre, hiszen most viszonoztuk az Adonyi Szent Orbán Borrend villányi látogatását.

Junius 10 Villány 

"Ha péntek akkor Villány" 2011 évi első un. megnyitóján borrendünk szép számmal jelent meg. Ezúttal egy játékos vetélkedőt is szerveztünk a közönségünknek, 3 üveg zászlós bort nyerhetett, aki helyesen válaszolt a borrendi megalakulásunk óta eltelt időre és eseményekre. Itt mutatkozott be Magonyiné Maurer Marianna borrendi ceremonia-mesteri minőségében a közönségnek és aratott nagy sikert.

Junius 13 Villány

Nagyon lassan indult be az idei szezon a borrendi avatásokkal összefüggésben. Ez azért rossz, mert a villányi borrend bevétele döntően az avatásokból keletkezik. Jekl Béla társunknál avattunk legutóbb. Lovasi András volt a jelölt és lett "Tiszteletbeli Borőr" Borrendünk együttműködve a Borúttal, szerkesztett egy levelet, amelyben a felavatottaknak gratulálunk és arra teszünk ígéretet, hogy heti rendszerességgel küldünk "hírlevelet" a villányi eseményekről. Igen pozítiven nyilatkoznak erről a felavatott új Borőrök....

Julius 16    Megtört a jég....

Újra avattunk tiszteletbeli borlovagot. Lehet, hogy elhamarkodott volt az aggodalmaskodás. Előkészületben van a Tenkesalja Fesztivál, amit Villány, Siklós, Harkány és Beremend együtt készül megrendezni. A beremendiektől tudhatjuk, hogy 4 kiemelkedő turista-látványossága van a településnek

- Megbékélés kápolnája

- Berendezett kovácsműhely

- Iskolamúzeum

- Magyarország legdélibb pontja itt található

Julius 29    Tenkesalja Fesztivál nyitóünnepsége, borrendi avatás...

Hagyományosan Villányban kezdődik a fesztivál és ilyenkor a Villányi Borrend is közreműködik egy avatási ceremonia bemutatásával. Frenreisz Károly basszusgitáros és Orsokics István beremendi polgármester voltak a jelöltek.

Érdemes megemlíteni, hogy Magonyiné Maurer Marianna volt most első ízban a ceremóniamester és hibátlanul, jó hangulatban vezette le az avatást. Meg van tehát az utód. Csak így tovább!

A fesztivál kiszélesítette azon települések számát akik közreműködnek és akik a turisták számára értékeket tudnak felmutatni. Ebből érdekesnek látom Márok kezdeményezését,

akik felújítják és bemutatják a település sváb és magyar lakodalmas szokásait. Pl. Korabeli ruhákban és az archaikus sváb dialektusban hangzanak el a kikérők, majd ugyanez a település másik helyszínén magyarul is megtörténik. Ott leszünk(mint nézők)!!

Augusztus 12 Harsányhegyi csata kilátójának avatása

1687 augusztus 12-én a 60 ezres török- és az ugyanekkora létszámú keresztény hadak megütköztek Villány határában, melyet Harsányhegyi-csata néven említünk. A 150 éves török uralomnak és megszállásnak vetett véget ez a fényes győzelem.  2008-ban elkészült annak a kilátónak a terve amit a csatában elhunytak emlékére kívántak felállítani a helyiek a Megyei Közgyűlés, a Duna-Dráva Nemzeti park és mások. Végül 2011 augusztus 12 re elkészült a kilátó, amelyet a ünnepélyesen fel is avattak.

Minden turista megklátogathatja a kilátót a templom-hegyen (autóval a temetőnél lehet parkolni az Arany János utcában), ahonnan látni lehet a csata óriási kiterjedését és a legfontosabb helyszíneit. Sokan a "Második mohácsi csata" néven is említik, hiszen Mohácsnál súlyos vereség, itt fényes győzelem kísérte a keresztény hadakat.

Szeptember 02 Szüreti felvonulások ország szerte

Nagy feladatra vállalkozik az, aki a 43 magyar borrend szüreti ünnepségeire szeretne elmenni. Szptember hóban Kiskőrös, Budafok, Badacsony, Balatonfüred, Szekszárd, Baja, Budai Bor és Pezsgőfeszt, Pécsi Hölgyek, Pécsi Pezsgősök Tartják ünnepeiket. Ezekre hívta fel a figyelmet a Maurer György villányi kancellár. A nehézsége a dolognak abban van, hogy itthon éppen a szüret a Portugieserrel veszi kezdetét. Össze kell szedni magunkat!!!

A Villányi Fesztivált szeptember 30-án Péteken, október 01-én szombaton és okt.02 án vasárnap tartjuk. A részletes programot lásd. www.villany.hu oldalon. 

Vörösbor Fesztivál Villány 2011 szept 30-okt 1-2.

13 000 fizető vendég 13 millió forint bevétel és 1 km hosszú felvonulási menet. Így lehet summázni a település legnagyobb ünnepét. Igen jó időt fogtunk ki, sőt kimondottan nyárias időjárás jellemezte a három napot. 13 borrend jött el együtt ünnepelni a helyiekkel. Az Oportó vendéglőben fogadtuk a társ-borrendeket, akik megismerkedhettek a legjobb villányi borokkal még ebéd előtt. Vidám társaságot láthatott és hallhatott  mindenki, hiszen ebéd előtti éneklés keltette fel az érdeklődést. 40 torok énekelte a "Kicsiny a hordócska kezdetű dalt" amit a Bordaldokok Pécsről énekeltek előre és a refrént már mindenki tudta.

Az ebéd szenzációs volt 3 fogásból állt és amikor a sütemények is az asztalra kerültek tapssal jutalmazták a háziak feigyelmességét.

3 borkirálynő tisztelte meg a rendezvényünket: az országos, a siklósi, és a villányi borkirálynőt köszönthette a "nagyérdemű".

A borrendek ezután kedvenc borászaikat keresték fel és kóstoltak jobb-nál jobb borokat.Az ünnep krónikájához tartozik az is, hogy 5 főt avattunk fel a péntek-esti programm keretében Villányi Borőrré. Vasárnap a borrend az osztrák partnervárossal ünnepelt a Fülemüle vendéglőben. Borrendünk részéről rendkívűl sikeres 3 napot hagyhattunk magunk mögött.

2011 november Mártonnapi vigasságok

Teltház mindenütt!

Nagy ünnepségek és óriási érdeklődés előzte meg a márton napot. A legenda szerint egy szerény szerzetest kívántak püspökké avatni, akit mártonnak hívtak, aki a szegények pártfogójaként nagyon népszerű ember volt. Ő meg elbújt a libák között remélve, hogy nem találnak rá. Azonban a libák gágogása elárulta őt, így aztán mégis csak megválasztották püspöknek.

Így lehet röviden összefoglalni a történetet és így  fonódott össze ez a nap a libaevéssel.

Villányban évről évre, a kis és nagy borászatok az új bor kóstolásával is összekötik ezt a lakomát. Különösen a Villányi Portugieser az amely a leghamarabb válik kóstolhatóvá. Tudunk pletykaszinten arról, hogy egyik borászunknál 800 vendég szórakozott egyszerre. Természetesen ezeket a vendégeket el is kellett szállásolni, nem csoda, ha mindenhol hetekkel előtte elkeltek a szálláshelyek és már csak a szomszédos városban lehetett szobát kapni.

Ezt látva több borászat "pót mártonnapoztak",sátrakat vertek föl, hogy elférjen mindenki.

Zene, tánc, mulatság, egész Villány területén. 

Ha ezt az élményt át szeretné élni bárki, 2012 ben már időben foglalja le a helyet és a szállást: nem fogja megbánni.

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK MINDEN OLVASÓNKNAK!!!

2012 évi események.

Hosszas előkészületek után március 20-án megtartottuk a vezetőség választó taggyűlésünket.

A jegyzőkönyv tanusága szerint a következő a vezetőség összetétele.

Nagymester       Gere Zsolt

Kancellár           Keller György

Udvarhölgy a borrend nagyasszonya       Maurer Györgyné

Udvarhölgy 2      Solt Imréné

Avatómester        Mayer Márton

Kulcsár                Maros László

Főpecsétőr           Kecskés József

Főpohárnok          Günzer Tamás

Zászlótvivő           Blum János

Ceremónia m.        Maurer György

Pohárnok              Takáts Gyula

Pohárnok               Béni Gábor

 Rögtön a közgyűlést követően sor került az átadás átvételre is, sőt az otp-ben a bankszámlák felügyeletét is átadtuk.

Az év során a következő események, programok valósulak meg:

 • februárban borászbál
 • fellépés az operett-színházban
 • borzsongás  színes műsor
 • a borrend megnyitja a nyári programokat
 • juni 20 rosé maraton
 • ördögkatlan fesztivál (borutas program)
 • szept 1-4 bordalfesztivál
 • szekszárdi részvétel
 • oktober feszt
 • látogatás Bjsán(Szerbia)
 • nov 26 Lakner Tamás bemutatja az új bevonulási indulót.

Megujúl a borrend bevonulási zenéje:

Óhegyi János borrendi társunk a borrend 25 éves évfordulójára tekintettel javasolta a bevonulási ének-zene megújítását. A vezetőség Dr Lakner Tamás karnagyot kérte fel erre a feladatra, aki a Nagytanács ülésén be is mutatta az elkészült művet.

Már a rézfúvósok első akkordjainál felcsillantak a szemek, de amikor a Bartók Kórus (Pécs) megszólalt énekelve a szöveget"Most éltesse dicső szent nevét, kit Villánynak nevezénk" kitört a taps. Ezután erre a zenére énekre fogunk bevonulni minden avatás ill fellépés esetén.

Fellépés a Fővárosi Operettszínházban: Budapest, 2012.04.14

A programokból kiragadva szeretném elmondani, miért is került sor a mi felkérésünkre.

Polgár Zoltán borrendi társunk említette, hogy az operettszínházban megy egy műsor amelynek címe BORBAN A VIGASZ. Ennek keretében két főt kellene avatni a színház színpadám: Az egyik a Tobi névre hallgató népszerű színművész és az esti előadás keretében Tarlós István főpolgármestert.

Érthető izgalommal készültünk erre a fellépésre, noha a Pécsi Nemzeti Színházban volt már ilyen fellépésünk. Többen egyenhuhába bújtak, hogy kellő létszámmal legyünk a színpadon és borokat is vittünk, amivel a szünetekben megkínáltuk a  nézőket. Főpróba előzte meg a fellépésünket, amely a színpadi mozgásra irányult.

Köszönet illeti mindazokat, akik feláldozták szabadidejüket, hoztak borokat, hogy méltón tudjuk képviselni Villányt. A résztvevők a következők voltak: Polgár Zoltán, Bock József, Günzer Tamás,Gere Zsolt, Maros László, Maurer Györgyné, Maurer György, Keller György, Kretz Antalné, Kretz Antal.

A fellépésünk igen jól sikerült amit bzonyítanak azok a levelek és egyéb visszajelzések. Az operett színház vezetői szerették volna, ha a nagy sikerre való tekintettel további avatásokat vállalnánk, azonban túl gyakran fellépni az visszaüthet és az ellenkezőjt érhetjük el.

Az új vezetőség egy régi kívánságnak is eleget tudtak tenni :Kirándulást szerveztek Horvátországba.

Május 24-én 16 fő részvételével egésznapos látogatáson két borászatot kerestek fel a villányiak. Az első Kutyevo településen a Krautaker borászatnál, a második látogatás a Fericanski Vino cégnél volt. Ez utóbbinál nem csak borkóstoló volt, hanem itt volt az ebéd is. Általános vélemény szerint feljövőben vannak ezek a borászatok, de a bemutatott borok nagyon jók voltak.

Talán mégis az a baráti fogadtatás maradt meg mindnyájunknak a legjobban, amit ott tapasztaltunk.

Ha igény merül fel újabb kirándulásra, akkor akár belföldi célpontok is szóba jöhetnek.

 

2013 év eseményei , programjai:

Nagy előkészületekkel indult az év első borrendi eseménye a Borászbál. Kiderült, hogy a vendéglő nem kívánja megrendezni, így a borrend vette át a szervezést. Nagy csalódást okozhattunk volna azoknak, akik minden évben eljönnek a bálba, sőt több más rendezvényre is, ezért meghírdette a borrend a bált saját szervezésben.

Március 2-án a Fülemülében lett megtartva és 150 vendég szórakozott hajnali fél 3 -ig. Akik eljöttek meg voltak elégedve úgy a vacsorával, mint a kiszolgálással.

Megtartották a 47. borversenyt Villányban. 243 bormintát zsűrizett a bíráló bizottság az eredmény a következő:

11 nagyaranyérem,   74 aranyérem,    126 ezüstérem,   28 bronzérem került kiosztásra.

2013 évben sok olyan program lesz még amit a Villányi Borrégió című internetes oldalon lehet részletesen megismerni.  Itt a pontos időpontokat is lehet látni, mi izelítőt adunk ezekből:

Nemzeti Ünnep, hosszú hétvége

Borzsongás május 3-tól

Pünkösdi nyitott pincék május 19

Rozé maraton julius 19-20

Ördögkatlan fesztivál julius 30-aug 03

Európai Bordalfesztivál Villány-Pécs szept 27-29

Villányi Vörösbor fesztivál okt 4-6

Mártonnapi libaétkezések   egész hónapban

Jánosnapi Boráldás december

Sziveszteri köszöntö (lásd:borúti oldal)

Tisztelt Borrendi Tagok:

Elkészült a 2013-as év országos rendezvény-naptára, amely segítséget nyújt ahhoz, hogy kiválaszthassátok hová szeretnétek kirándulni a magyarországi borrendek meghívására:

Időpont            rendező város és annak borrendje:

Máj 25              Adony    Orbán napi ünnep

Máj 25              Hajós     Orbán napi ünnep

Máj 25              Velence   Orbán napi ünnep

Juni 8               Badacsony Kéknyelű virágzása

Aug eleje?         Keszthely  Zalai Borcégér (Az időpont még nem ismert pontosa)

Aug 19              Sz.fehérvár Fehárvár napok

Aug 20              B.boglár     Sz. Istvánnapi ünnep

Aug 30               Kiskőrös   Szlovák nemzetiségi napok, kadarka ünnepe

Szept 7              Budafok    Törley pezsgőrend

Szept 11            Badacsonyi Szüreti napok

Szept 17            K.kunhalas Szüreti napok

Szept 14..????    Aliszka Borrend Szüreti napok (Időpont bizonytalan)

Szept 21            Bordalfesztivál Pécs Villány

Szept 28            Mária-Valéria  Párkány Szlovákia

Okt 4-6              Villány Vörösbor fesztivál

Okt 4-6              Mór Szüreti napok

Nov 26               Borbál  Pécs

Jelentkezés soltpince@soltpince.hu 

 Taggyűlés megtartása2013 5.9.


Mint egyesület minden évben taggyűlést kell tartanunk, amire a fenti időpontban a Bock-Pincében került sor. 43 fő rendes tag és 8 fő pártoló tag jelent meg így a határozatképesség is megvolt.

A taggyűlés az alábbi napirendeket tárgyalta:

1 napirend: Beszámoló a 2012 évi tevékenységről

2 napirend: Ellenőrző Bizottság jelentésének elfogadása

3 napirend: 1013 évi költségvetés elfogadása

4 napirend: Új Ellenőrző Bizottsági tag választása

5 napirend: Új tagok avatása

Mivel írásban is megkapták a tagok a beszámolókat, így viszonylag flottul ment ezek elfogadása, azonban  Molnár Tamás korábbi bizottsági tag halála miatt az új tag megválasztása titkosan történt. A végeredmény, hogy Müller Jánost választottuk meg egyhangú szavazással új tagnak. Így az Ellenőrző Bizottság taglétszáma 3 főre gyarapodott.

A taggyűlésen 3 főt avattunk, mint a borrend rendes tagját. Schubert Vilmos, Bock Valér és Horst Hummel lettek az új tagok. Evvel a tagok száma elérte a 60 főt, amelynél maximálva van a felső határ. Ha lesz lemorzsolódás, akkor helyükre új tag választható.

Május 17-én lesz a Péntek Villány rendezvény megnyitója. Ebből az alkalomból ismét lesz ünnepélyes bevonulás, most az új rendezvénytérre megy a borrend zeneszóval és kísérnek bennünket a Karasica néptáncosok akik több helyen bemutatókat tartanak. Indulás a szokott helyről a felső pincesortól. A rendezvénytéran a megérkezést követően köszöntjük a vendégeket és lehet ismét "zászlós bort" nyerni. Mindössze annyit kell tenni, hogy helyen válaszolunk a borrendi kérdésekre.

A közös bevonulás nagyon jól sikerült. A facebook Rendezvénytér oldalán igen sok kép mutatja be a bevonulásunkat. Ismét feltettünk a közönségnek kérdéseket, amelyekere 1-1 palack zászlós bort lehetett nyerni. A műsoet megzavarta a nagy vihar, amire a nézők egy része szétszéledt, másik résza az épületben keresett menedéket. A borrend tagjai természetesen a Szemes-pincében "találtak" menedéket.

A tavalyi évben is panaszkodtunk, hogy kevés az avatást kérők száma. Idén 2013-ban ez még fokozottabban jelentkezik, mert augusztust írunk és még sehol semmi.
A nagyobb borászatok révén született egy gondolat, hogy jó lenne a magas színvonalú szálláshelyeken olyan erre kihegyezett figyelem-felkeltő ismertető levelet elhelyezni, amelyben ennek a lehetőségét népszerűsítjük. Julius végére megszületett a borút egyesülettel közösen elkészített levél, amit a nagytanács a julius 24-ik ülésén jóvá is hagyott. Ezt mindenki láthatja olvashatja a mellékletben.

A julius 24-én megtartott nagytanácsi ülésen az alábbi témák voltak napirenden:

-2013 október 20 án fogjuk ünnepelni a villányi kultúrházban a 25 éves megalakulási jubileumot. Ekkor Lakner Tamással fémjelzett zenés-énekes trió lesz az egyik díszvendég. Ez egy vasárnap délutáni időpontban lesz megtartva a szokásos külsőségekkel. Ismét meghívjuk Villány város lakóit, akik a borrendi tagok legjobb boraival ismerkedhetnek meg.

-Döntés született arról is, hogy készüljön el a borrendi csoportkép nagyítása, amit bekeretezve a városháza előterében fogunk elhelyezni úgy mint ezt korábban tettük.

-Szóbe került Miklósa Erika operaénekes meghívásának lehetősége, valamint a Kodály-központban Pécsett való boorrendi fellépés.

A nagytanácsban befejezésként mozgósítási feladatokról döntöttek, aktiv közreműködést kérve  a várható nyári programokhoz.

Elkészült az a kinagyított fotó, amelyet bekeretezve már el is helyeztünk a városháza előterében a falon.

Sűrűsödnek a programok, mindenütt szüreti fesztiválokat tartanak. Budapesten a Várban most zajlik a Bor és Pezsgőfesztivál, amire természetesen minden neves borász ellátogat. Az Országos Szövetség nem szervez felvonulást.

A Villányi Borrend megteszi az előkészületeket a Vörösbor Fesztivál-ra: begyűjti a kóstolóborokat, 100 db poharat vettünk (logókat nyomatunk a poharakra) értesítettük a felvonuló társborrendeket a meghívók elküldésével az OKT 5-ikei felvonulás részleteiről.

Új táblát készítünk a 25 éves a borrend felirattal. Ezt visszük a menet élén október 5-én.

A meghívókban jeleztük, hogy a villányi ünnep keretében a Bock-pince meglátogatása is szerepel. Ennek minden borrend nagyon örült, mert a legjobb borokat lehetett kóstolni nála.

Ezúton is köszönjük a lehetőséget és a személyesen végzett borbemutatókat. Evvel kívántuk köszönteni mindazookat a borrendeket, akik hűségesen eljönnek évről évra a mi Vörösbor Fesztiválunkra a 25 éves fennálásunk ünnepére.

Lesz még egy megemlékezés a 25-ös jubileumra, amikor Villány város minden polgárát meghívjuk a kultúrházba egy borkínálatra és egy ünnepi programra. Szándékunk szerint október 20 vasárnap délután 3 órakor lenne ez az ünnep.

A Facebook-on már megtekinthető a Borfesztivál szombati eseménysorozata legalább 120 képpel.

Éljük át újra a nagyszerű eseményeket, a felvonulókat, az osztrák vendégek itteni jelenlétüket.

Az október 20 as ünnep részleteiről még szólunk. Olvassák el a híreinket.

Október 20 25 éves a borrend

Ez a tábla fogadta a borrend tagjait és a meghívott vendégeket. A Bartók férfiegyüttes Dr Lakner Tamás vezetésével 20 fővel jött el műsort adni e jeles évforduló alkalmával. Ők kezdték a programot a "In vino veritas" ismert dallamával pontban 15 órakor. 3. Szám a borrend új bevonulási indulója volt amikor a díszruhába öltözött borrendi tagok vonultak be a színpadra illetve a színpad elé. (Alig fétünk el)

A nagymester és a kancellár köszöntötte a résztvevőket. Meglepetésként érte a borrend tagjaiból azokat, akik évről évre szorgalmasan látogatják a rendezvényeket helyben és az ország különböző borvidékeiken.

A hölgyek virágcsokor várta, a férfiak egy 3 palackos dízsdobozt kaptak ajándékba.

Hamarosan a villányi KADARKA néptánc-együttes lépett  színpadra és kapott nagy tapsot. A következőkben a Véméndi Énekkar dalokkal köszöntötte az ünnepelteket.

Végül Maurer György bemutatta és üdvözölte a vendégborrendeket a Bácskai Szent György borrendet a Vajdaságból Bácsfeketehegyről, és Az Aliszka Borrendet Szekszárdról. Mindkét borrend elhozta legjobb borait és azokat meg is lehetett kóstolni. Ekkor az általános kóstolás kezdődött, amit a Bartók Férfikar énekesei színesítették bordalaikkal.

A program végén azt kérdeztük egymástól," Mikor találkozunk legközelebb? Lehet, hogy 50 éves jubileum alkalmával?... Nos viszlát...kor!

Kedves Látogató! Kedves Vendégeink!

Régóta gondot okozott a turistáink programszervezése, hiszen Villány önmagában nem tud többnapos programot adni, de az itt nálunk megszálló vendégeket útba kell igazítani, hogy hol mit láthat, mit tehet a szabadidő hasznos eltöltése szempontjából.

Most elkészült egy A/4 es méretű fotókkal ellátott ismertető, ahol megtekintheti mindenki mit lehet 1/ Villányban... 2/  5-15 km-es körzetben  és 3/  15-25 km-es körzetben látni és családi programokban résztvenni.

Ehhez kattintsanak www.villany.hu oldalon a településünk menüpontra. Ennek a lapnak az alján " itt " feliratra kattintással nyílik meg az oldal.

Jó szórakozást kívánunk.

 

A Villányi Vörösborfesztiválig

van még hátra
ASzakkör - Tudásunkkal kézenfogva
Auchan