A vörösbor és a rozé a legnépszerűbb a magyarok körében


A háztartások kétharmada vásárolt bort valamilyen rendszerességgel tavaly, a többség a vörös fajtát részesíti előnyben, s egyre többen fedezik fel a rozét; ötből három palack bor hipermarketben, diszkontban kerül a bevásárlókosárba - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet.

A bort kifejezetten kedvelő magyarok aránya a GfK felmérése szerint ma már eléri a 37 százalékot, míg 20 évvel ezelőtt még csak 25 százalék volt - derül ki a GfK Hungária Étkezési szokások felmérésének 2012. évi adataiból. Míg 2006-ban a magyar háztartások fele, 2011-ben már közel kétharmada vásárolt bort valamilyen rendszerességgel.

Az édes borok még mindig jelentős részarányt képviselnek a teljes megvásárolt mennyiségből, de némileg csökkenő tendencia figyelhető meg. A száraz és félszáraz borfajták részesedése mennyiségben ugyan nem emelkedik, ám értékben - a magasabb árak miatt - folyamatosan növekszik.

A háztartások havonta vásárolnak bort, és egy-egy ilyen alkalommal 2-2,5 liter, 3-4 palack bor kerül a kosarakba. A kereskedelmi forgalomba kerülő borok háromötödét a hipermarketekben és a diszkontokban értékesítik

A hipermarketekben és a diszkontok átlagárainak különbségét jól mutatja, hogy mennyiségben a diszkontok, értékben a hipermarketek tudják a legnagyobb részt kihasítani a borpiacból.

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása

A nemek között jelentős különbség figyelhető meg - minden második férfi nyilatkozott úgy, hogy különösen szívesen iszik bort, míg a hölgyeknél ez az arány csak 23 százalék -, az életkor, a végzettség, vagy a jövedelmi státusz ugyanakkor a bor kedveltségét nem különösebben befolyásolja. 

Vella Rita, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója szerint a borfogyasztásra kevésbé jellemző a szezonalitás, mint a sörfogyasztásra, a decemberi (karácsonyi) időszakban, az ünnepek idején tapasztalható némi kiugrás, a fehérborokból a nyári "fröccs" időszakban" fogy kicsit több az átlagosnál.

Borfogyasztási szokások

A GfK Hungária reprezentatív felmérése minden lényeges pontban egyezik a Borászportál által 2011 év végén készített online, borfogyasztási szokásokat vizsgáló kutatásával, melynek eredményeit ide kattintva töltheti le.

A Villányi Vörösborfesztiválig

van még hátra
ASzakkör - Tudásunkkal kézenfogva
Auchan