Ezúttal a szőlő és a bor a középpontban


Ezúttal a szőlő és a bor a középpontban

A siklósi vár közelmúltban felújított emeleti kiállítótermében június 14. óta látogatható a megye kortárs képzőművészetének nagyszabású seregszemléje, a Siklósi Szalon.

A kiállítás – amelynek fővédnöke a megyei közgyűlés – középpontjában a szőlő- és borkultúra áll, a négy hónapig látogatható tárlaton hetvenhat alkotó munkáját tekintheti meg a közönség. A szalont tegnap Tiffán Zsolt, a megyei közgyűlés fideszes elnöke nyitotta meg, stílszerűen borkóstolóval egybekötve.

– Baranyában hosszú évszázadok óta jelen van az az alkotószellem, az az ihlet, amely az alázattal párosuló tehetséggel összeölelkezve kialakította a megye szerteágazó, világhírű és unikális művészeti életét – nyilatkozta a Dunántúli Naplónak Tiffán Zsolt. – Ezt történelmi távlatokban is szemlélve igen kimunkált, tekintetes emberfőket adományozott a magyar és a világ művészetének. Szintén jelen van Baranyában a szőlő- és borkultúra mitologikus eszmerendszere, ami az emberiséggel egyidős. Borászaink évszázadokon végzett kitartó és állhatatos munkájának eredményeképpen fogyaszthatjuk ma is a világviszonylatban is előkelő helyet foglaló baranyai bort. Régóta együtt van tehát Baranyában e kettő, a művészet és a borkultúra – fogalmazott a politikus.

A Siklósi Szalon szakmai-történeti előzménye a Rétfalvi Sándor szobrászművész kezdeményezésére létrejött I. Magyar Szobrász Symposion volt. Ennek a Pécsett viszonylag rövid ideig működő művészeti projektnek az eredménye az európai hírű Nagyharsányi Szabadtéri Szoborpark és Siklóson a Nemzetközi Kerámia Alkotóház.

A Siklósi Szalonnak 1991 óta több mint hatvan képző-, ipar-, fotóművész, építész és művészettörténész tagja van. Ők a villányi dombvidék, valamint Siklós mediterrán hangulatához kötődő művészek, akikhez csatlakoztak az alapító tagok is. Nem helyi művészeti közösségről van szó, tagjaik az ország különböző részein élnek, de a villányi dombvidék, Pécs kulturális-művészeti közelsége és Siklós mediterrán hangulata valamennyiüknek sokat jelent. A Szalonnak több művészeti műfajban mintegy hatvan olyan tagja van, akik a MAOE (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete) tagjai is, tehát hivatásos művészek.

Ma az egyik legrégebben és legsikeresebben működő kortárs művészeti csoport. Tizenhét éve rendszeresen szerepelnek munkáikkal itthon és külföldön kiállításokon és részt vesznek a Magyar Festészet Napja akcióiban, a Beremendi Szoborpark pályázataiban. A csoport művészei kortárs szemléletű alkotók, akiknek az interaktív terek alakításában és használatában gyakorlatuk van.

A siklósi vár felújítására egyébként az elmúlt évek során több százmillió forintot költöttek, így az az oda érkezőket méltó körülmények között fogadják. Többek között látogatóközpontot építettek, felújították a barbakánt, a felhajtóhidat, a Dorottya-kertet, a várkápolna belső tereit, s egyebek mellett kibővítették a kiállítóhelyiségeket is. A beruházás 1,6 milliárd forintos költségét hazai, európai uniós és a Norvég Alap pályázati forrásaiból fedezték. A fejlesztésnek köszönhetően légkondicionált kiállítóhelyiségek alkalmassá váltak nagyobb tárlatok megrendezésére, kiemelkedő hazai és külföldi alkotók műveinek bemutatására.

A várudvaron rendezett színházi előadásokon, koncerteken egyidejűleg 650 ülő vagy kétezer álló vendéget tudnak fogadni. Tavaly decemberben pedig négyszázmillió forint vissza nem térítendő pályázati támogatást nyert el a siklósi önkormányzat a további munkálatokra. Az összeg segítségével egységessé formálják a vár külső képét, azokat a homlokzati részeket is felújítják, amelyek rekonstrukciójára eddig nem volt mód.

Az immár harmadik nagy fejlesztési ütemben felújítják az északi és a nyugati szárny homlokzatát, helyreállíthatják az északi teraszt, megújulhat a lovagterem, és kialakíthatnak egy kávézót is, valamint restaurálhatnak több képet is a Siklóson született festő, Istókovits Kálmán hagyatékéból.

Forrás: Bama.hu

A Villányi Vörösborfesztiválig

van még hátra
ASzakkör - Tudásunkkal kézenfogva
Auchan