A kevesebb termés miatt drágább a gyümölcs


A kevesebb termés miatt drágább a gyümölcs

Másfél hónappal ezelőtt, a gyümölcsfák virágzása idején az Állami Gyümölcskutató Intézet szakemberei kiváló termést vártak, azonban kiderült, a robbanásszerűen bekövetkezett melegben a megszokott sorrend helyett minden fafajta szinte egyszerre borult virágba. Ez az összecsúszás megbolygatta a természet rendjét, így a méhek szinte képtelenek voltak eredményes munkát végezni. Mint lapunkban is beszámoltunk róla, a márciusi tél megtizedelte a méhcsaládokat, ez tovább nehezítette a helyzetet, így jóval kevesebb méh jutott a virágokra.

A megyeszékhely környékén működő kertészetek szerint az őszibarackfák egy részét megviselte a téli fagy, most pedig a levélfodrosodás tizedelheti meg a termést, amely különös gondozást igényel.

Bótor János gazdálkodó elmondta, a kajszit illetően is nagyon vegyes a kép, vannak olyan magasabban fekvő területek amelyeket jobban megviselt a téli és a tavaszi fagy, viszont a védett részeken szép termés várható az ízletes sárga gyümölcsből.

– A cseresznyét és a meggyet is megviselte a márciusi fagy, hiába volt gyönyörű a virágzata, a hideg miatt nem kötött megfelelően, ezért csak kevés gyümölcs lett egy-egy virágcsoportban. Ez már érzékelhető a korai fajták termésátlagán is. Hasonlóan rosszul kötött az alma is, ezeknél fajtánként is eltérő, hogy mennyi gyümölcs lesz az egyes fákon. Jellemzően azokon a területeken lesz idén kevesebb termés, amelyek a tavalyi szárazságot megsínylették, legyengültek, ezért nem neveltek megfelelő virágzatot és termő rügyeket sem – mondta a szakember.

A szőlő később virágzik

A Villány környéki dombokon hamarosan virágzásnak indul a szőlő, a gazdák szerint nem viselte meg komolyabban a tőkéket a kemény tél, a tavaszi fagyok és a kései havazás. Ahol tapasztaltak kisebb mértékű fagykárt, ott azt a megfelelő metszéssel igyekeztek ellensúlyozni a termelők. Az erős, friss hajtású vesszőkön szépen mutatkoznak a fürtök, a gazdák szerint mennyiség tekintetében mindenképpen jó termés várható, amennyiben az időjárás is kedvező lesz. A szőlőfajták többsége önporzó, ezért itt nincs különösebb jelentősége annak, hogy a méhek rosszul teleltek, nem fejlődtek ki teljesen a családok.

Permetezés gomba ellen

A szakemberek a csapadékos időjárás miatt a gombabetegségek veszélyeire hívták fel a figyelmet. A permetezés során annak megfelelően gondoskodjunk permetszerről, hogy az előző évben milyen betegségei voltak a fáknak. Vannak univerzális készítmények is, amelyek rovarok és betegségek ellen egyaránt jók. A bordói lé például a lisztharmat kivételével szinte valamennyi gomba és baktérium ellen hatásos. De használhatunk fafajtának és betegségeknek megfelelő permetszereket is – ehhez kérjük szakértők tanácsát a szakboltokban. Ügyeljünk rá, hogy a megfelelő növényvédő szert a megfelelő töménységben használjuk.

Drágulnak a gyümölcsök

Ami jó hír a termelőknek, mert többet kaphatnak a piacon a gyümölcsért, az nem jó hír a vásárlóknak. Így történt ez idén a májusi cseresznyével és a korai meggyel is, ezek induló ára 800-900 forint volt kilónként, és csak később ment le az 500-600 forintos árra. Ezzel szemben tavaly a gyümölcsök induló ára volt az 500-600 forint. A termelők szerint várhatóan 10-20 százalékkal drágább lesz idén az őszibarack, a kajszibarack, és az alma is. Egyedül talán az eper és a szamóca jelent ez alól kivételt, a hazai bőséges termés miatt hasonló áron kapható mint tavaly, most 500–700 forintot kérnek kilójáért.

A Villányi Vörösborfesztiválig

van még hátra
ASzakkör - Tudásunkkal kézenfogva
Auchan