Tájékoztató a koronavírussal kapcsolatban
  


>>>HELYI INTÉZKEDÉSEK A KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATBAN<<<


>>> FELHÍVÁS KÜLFÖLDRŐL HAZATÉRŐ ÁLLAMPOLGÁROKHOZ<<<


 >>>KORLÁTOZÁSI MORATÓRIUMOT HIRDET, BEZÁRJA ÜGYFÉLFOGADÓ IRODÁIT, ÉS FELFÜGGESZTI EGYES TEVÉKENYSÉGEIT A DRV ZRT.<<<


 >>>PANDÉMIÁS TERV SABLON ÉS ÚTMUTATÓ GAZDÁLKODÓ SZERVEZETEK RÉSZÉRE<<<

 


>>>ÉLELMISZERBIZTONSÁGI TUDNIVALÓK<<<

 


 A képen a következők lehetnek: , szöveg, amely így szól: „Kijárási korlátozás lép életbe! a korlátozás március 28-tól április 11-ig érvényes lakóhelyet csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák látogathatók lesznek nyilvános helyeken másfél méteres távolságot kell tartani az idősebb emberek csak 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, piacokat ebben időszakban mások ezeket a helyeket nem látogathatják Vigyázzunk egymásra!”

 

TÁJÉKOZTATÓ A KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATBAN

 

Tájékoztatjuk a tisztelt Lakosságot, Vállalkozókat, hogy Magyarország Kormánya 40/2020. (II.11.) számú kormányrendeletével 2020.03.11-én 15:00 órától Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében.

 

A bevezetett különleges jogrend ideje alatt a Kormány kormányrendeletek útján határozza meg azokat a rendkívüli intézkedéseket, amelyek szükségessé válnak.

 

A kormány az állampolgárok együttműködését kéri a különleges jogrenddel járó intézkedések végrehajtásában.

 

A mai napig bevezetett rendkívüli intézkedéseket az alábbi kormányrendeletek tartalmazzák:

-          41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=218471.380567) – hatályos: 2020.03.12. napjától.

-          A Kormány 45/2020. (III. 14.) Korm. rendelete az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (II.) – hatályos: 2020.03.15. napjától.

 

A Kormány a kialakult helyzet kapcsán 1101/2020. (III.14.) Korm. határozatával 10 akciócsoport megalakításáról döntött.

 

2020.03.15. napjától a bíróságokon rendkívüli ítélkezési szünetet rendeltek el, a szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzése a veszélyhelyzet megszűnéséig elhalasztásra kerül, a veszélyhelyzet időtartama alatt a fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátás nyújtható.

 

2020.03.16. napjától az általános és középiskolákban tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről döntöttek, a tanulók az oktatási intézményeket nem látogathatják. A köznevelési és szakképzési intézményekben bevezetendő új, tantermen kívüli digitális munkarend kapcsán az 1102/2020. (III.14.) Korm. határozat felhívta a felelős minisztereket az intézmények munkarendjének kidolgozására, a kormányhatározatban lefektetett elvek mentén.

 

Villány Város Önkormányzata részéről vezetésemmel, a településen működő, önkormányzati fenntartású intézmények vezetőinek bevonásával egy operatív stáb alakult meg, mely az elmúlt napokban több alkalommal tanácskozott a kialakult helyzet kapcsán a településen bevezetendő, a megelőzést célzó intézkedésekről. Az operatív stáb a továbbiakban rendszeresen ülésezik, folyamatosan figyelemmel kísérve az aktuális járványügyi helyzetet és kormányzati intézkedéseket.  A meghozott intézkedésekről szóló aktuális helyi információkat a
www.villany.hu/cikk/koronavirus-helyihírek oldalon találhatják.

 

Kérjük Önöket, hogy a koronavírussal kapcsolatban kizárólag hivatalos és hiteles, megbízható forrásokból tájékozódjanak, amelynek érdekében a Kormány hivatalos tájékoztató oldalt üzemeltet a https://koronavirus.gov.hu/ internetes oldalon, valamint a közösségi médiában (Facebook) létrehozásra került a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal („Koronavírus tájékoztató oldal” – https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu )

 

A koronavírussal kapcsolatban felmerülő kérdés esetén az alábbi információs vonalak állnak a lakosság rendelkezésére:

06 80 277 455

06 80 277 456

koronavirus@bm.gov.hu

 

A 2020.03.12. napjától a Magyarországra az Olasz Köztársaságból, a Kínai Népköztársaságból, a Koreai Köztársaságból és az Iráni Iszlám Köztársaságból, továbbá 2020.03.15. napjától Izraelből hazaérkező magyar állampolgárok és állandó tartózkodásra jogosult EGT állampolgárok tekintetében bevezetésre került hatósági házi karanténnal kapcsolatban kiadott tájékoztató hozzáférhető a https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ezert-fontos-hatosagi-hazi-karanten-bevezetese-es-betartasa internetes oldalon.

Azok, akik Villányban hatósági házi karanténba kerülnek és ellátásukat családtagjaik, barátaik útján nem tudják megoldani, az önkormányzattól kérhetnek segítséget, a Villányi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat útján, az alábbi elérhetőségeken:

Szokolovics Ivánné intézményvezető +36 30 579 0458

Molnár Kata vezető gondozó +36 30 824 5864

 

További, a koronavírusra vonatkozó tájékoztatás elérhető a Nemzeti Népegészségügyi Központ alábbi internetes oldalán:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus

 

HELYI HÍREINKET KÉRJÜK, FOKOZOTT FIGYELEMMEL KÖVESSÉK NYOMON A WWW.VILLANY.HU/KORONAVIRUS-HELYIHIREK OLDALON, VALAMINT A VILLÁNY VÁROSI MŰVELŐDÉSI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR FACEBOOK-OLDALÁN (HTTPS://HU-HU.FACEBOOK.COM/VILLANYIMUVHAZESKONYVTAR/)

KÉRJÜK A LAKOSSÁGOT, HOGY IDŐS HOZZÁTARTOZÓIKRA, CSALÁDTAGJAIKRA FOKOZOTTAN FIGYELJENEK ODA, VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA, VIGYÁZZUNK AZ IDŐSEKRE, TARTSUK BE A SZÜKSÉGES ÓVINTÉZKEDÉSEKET!

 

 Mayer István

polgármester

 


További hasznos információk:


TÁPPÉNZ – INFORMÁCIÓS ÖSSZEFOGLALÓ

TÁJÉKOZTATÓ MUNKÁLTATÓI LEHETŐSÉGEKHEZ

Óvintézkedések várandósok, kismamák részére saját egészségük és a csecsemő egészsége érdekében

Tájékoztató gyógyszerkiváltási lehetőségekről

Hogyan óvja meg szüleit, nagyszüleit?

Emberi szervezet védekezőképességének erősítése

TÁJÉKOZTATÓ GYÓGYSZERKIVÁLTÁSI LEHETŐSÉGEKRŐL A COVID-19 VÍRUS FERTŐZÉSSEL KAPCSOLATBAN

TAJ szám nélküli személyek járványügyi ellátása

FERTŐZŐDÉS ELKERÜLÉSE – ALAPVETŐ SZABÁLYOK MINDENKI SZÁMÁRA A COVID-19 VÍRUS FERTŐZÉSSEL KAPCSOLATBAN

HELYES KÉZMOSÁS

MEGELŐZÉS 12 PONTJA A COVID-19 VÍRUS ELLEN

LÉGZÉSVÉDELEM ÉS LÉGZÉSVÉDŐ ESZKÖZÖK (MASZKOK) HASZNÁLATA A COVID-19 VÍRUS FERTŐZÉSSEL KAPCSOLATBAN

Óvintézkedések magasabb kockázatú betegcsoportok számára

Lehetőségek kontaktszám csökkentésére – Közösségi rendezvények

Óvintézkedések gyermekek számára

Elkülönítés, járványügyi megfigyelés és önmegfigyelés

Általános óvintézkedések


 


A Villányi Vörösborfesztiválig

van még hátra