Polgár Zoltán: Megszállottan törekszünk a villányi borvidék értékeinek elismertetésére


Mikor és milyen indíttatásból kezdett borászattal foglalkozni?  Hogyan indult el a Polgár pincészet?

A borászattal gyermekkorom óta kapcsolatban vagyok. Már dédszüleim és nagyszüleimnek és iskolaigazgató édesapámnak is volt szőlőjük, pincéjük, boruk. Édesapám is a szőlejében pihente ki a délelőtti iskolai munka fáradalmait. Pécsett a Nagy Lajos Gimnázium borászati Szakközép osztályában érettségiztem. A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Általános kertészmérnöki szakán szőlőtermesztésből diplomáztam. Nagy megtiszteltetésként éltem meg, hogy az egyetemi évek végén ajánlatot kaptam tanársegéd állásra a borászati tanszékre. Baranya haza vonzott és a Villány-Siklósi Állami Gazdaságnál kezdetem el dolgozni.

Első saját szőlőültetvényemet Villányban 1975. tavaszán még diákként telepítettük Katalinnal. 1975. őszén eladtam nagyszüleimtől kapott Trabantunkat és 1ha termő ültetvényt vásároltunk az árából. Erről az ültetvényről 1976-ban szüreteltünk először a Villány Borvidéken már saját pincébe.

Milyen fajtákat termeszt? Mekkora területen gazdálkodik?

Tevékenységükre a teljes vertikum – szőlőtermesztés (több mint 50 ha-on gazdálkodunk), szőlőfeldolgozás, borkezelés, palackozás, borkereskedelem, vendéglátás (bor-idegenforgalom) – vállalása a jellemző.

Évi 180 000 palackot és 400 hl hordós bort értékesítünk, elsősorban éttermeknek, szállodáknak, valamint a pincénkbe látogató magánszemélyeknek. Termékeinkkel az igényes fogyasztókat célozzuk meg. Tudatosan – mondhatni megszállottan – törekszünk a Villány-Siklósi borvidék értékeinek, borai minőségének elismertetésére. A borvidék valamennyi jellegzetes fajtáját műveljük.

Nagyon fontosnak tartjuk a jó termőhely megválasztását a szakszerű szőlőtermesztés. Ezért nagy figyelmet és időt fordítunk a kézi zöldmunkákra, a termés és a lombfelület nagyságának összhangjára, a fürtök fényellátottságára. A termés szabályozása - maximum 5-7 tonna hektáronként! - és az említett zöldmunkák eredményeképpen csaknem minden évben magas mustfokkal szüretelünk. A szüret ahogy régen a főhercegi szőlőben- több menetben zajlik. Az érettségtől függően fajtánként akár háromszor is szüretelünk.

Szőlőterületeink nemcsak Villányban vannak, hanem a borvidék siklósi részén is. Így a villányi magántermelők közül nálunk található a legnagyobb fehérbor választék.

Sipos László a Polgár Pince marketingese és a tulajdonos-borász, Polgár Zoltán a VinCE 2012-n

Melyik a kedvenc fajtája?

Kedvenc fajtáim természetesen a hungarikumok. Fehér borok közül nagyon kedvelem a Hárslevelűt, fantasztikus tiszteletreméltó szőlőfajtának tartom. Vörösek közül pedig a Kadarka, amely nagyon sok arcát mutatta meg nekünk Villányban. 2005-ben aszúsodót szemeket is sikerült szüretelnünk, így keletkezett a Kadarász.

Van olyan esemény, amelyre fordulópontként emlékszik?

Fordulópont az életünkben: 1990, mikor mind a ketten Katalinnal főállásként a borászatot választottuk az akkor még kétes egzisztenciának, amit mai napig nem bántunk meg. 1992-1993-ban Sevillai Világkiállításra 4 bort válogattak pincészetünkből. A magyar pavilon sikerbora az a 1989-es Cabernet Sauvignon volt, amely még abban az évben a bor nagy aranyérmet nyer Ürgüpben, sőt Champion díjra is jelölték. 1993-ban Gere Attilával és családjával együtt képviseltük hazánkat a Kertépítészeti Világkiállításon. Ez a németországi bevétel jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy új telephelyen, egy új pince és borászati üzem alapjait rakhattuk le.

Milyenre szeretné formálni a Polgár pince borait?

Mi a Polgár Pincészet borait a legjobb minőségű szőlőkből a lehető legtermészetesebbre szeretnénk elkészíteni: igyekszünk vegyszer nélkül termelni a szőlőt, környezettudatosan gazdálkodni és a terméskorlátozással termelt szőlőből bor egyéniségeket alkotni. Hisszük azt, hogy akik a borainkat kóstolják, felismerik benne pincénk ízét és szellemiségét. Borainkból tükröződik a természetesség és a tradíció tisztelete, csakúgy, mint a szakmaiság és az elegancia. Szlogenünk, filozófiánk is ez: Tradíció, Szakértelem, Elegancia. Ha ez megvan, az maga a Harmónia.

Milyen távlati céljai, tervei vannak a borászat területén?

Minden borász álma „Nagy Cuvée-t”alkotni. Az én álmon egy tradicionális fajtákból összeállított cuvée, nem bordeaux-i fajtákból. Egyik álmomat, a kadarka aszú elkészítését már megadta a sors, ebből készült a Kadar-Ász.

"Minden borász álma, hogy elkészítse a >>Nagy Cuvée-t<<"

Úgy gondolom a hungarikum „Nagy Cuvée” álmom is teljesülni fog. A legtávolibb álmunk pedig az, hogy gyermekeim és társaik hasonló szellemiséget ápolva viszik tovább a szülői örökségünket. Jó lesz azt látni, hogy ők már könnyedebben haladnak és még természetsebben élnek együtt a Borral.

Mire a legbüszkébbek?

Természetesen a családomra. Szakmailag arra, hogy 1996-ban az Év borásza lehettem, a magánéletben pedig, hogy túl az 50-en sikeresen letettem a búvárvizsgámat.

Az interjút a Citistar Online újságírója készítette.

Fotók: Füredi Gábor, Storm Photography

A Villányi Vörösborfesztiválig

van még hátra
ASzakkör - Tudásunkkal kézenfogva
Auchan