Tíz év Villányban


Tíz év Villányban

A kóstolón Polgár Zoltánnal és Kapronczai Balázzsal beszélgettem is, sok érdekes dolog hangzott el a pincészet elmúlt évtizedéről. Az erről készült podcastet itt lehet meghallgatni. A borok kivétel nélkül magas minőséget hoztak, ebben nyilván szerepet játszott az előzetes válogatás is. Voltak számomra jobban tetsző, kiemelkedők is, ezeket külön jelöltem.

Polgár Portugieser 2012

Gyümölcsbomba. Kicsit később szüreteltek, széndioxidköpennyel érleltek (Beaujolais-san) aztán azonnal palackba került. Töltést követően azonnal érezni lehetett az asztalon lévő pohárból. Cseresznye és meggy, fahéj és szegfűszeg. Test, sav, tannin médium, nem nagy, de nagyon itatja magát.

Polgár Pinot Noir 2011

Csak később kerül majd forgalomba, de nagyon kell figyelni rá. Egyik kedvencem a sorból. Izgalmas, pinot noiros illata van, érett eperrel és málnával, fűszerekkel és fával, ami szépen háttérbe simul. Szájban nagyon sima és harmonikus, hűvösen elegáns, a fenti gyümölcsök és fűszerek zöldfűszerekkel egészülnek ki.

Chardonnay Barrique 2010

Négy hónapig seprőn volt tartva. Érett, lédús fehérhúsú gyümölcsök és mézesség az első, ami illatban jön, majd némi zöldfűszerességet is érezni. Szájban kicsit nyersebb, fanyarabb jegyek uralkodnak, a sav-test egyensúly a test kárára billen el, a lecsengés hagy némi kívánnivalót. Ez azonban csak nüánsz, szép borról van szó.

Credo 2009

Premier, először mutatkozott be ez a házasítás, mely a klasszikus bordeaux-i küvét (cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot) kiegészítve syrah-val. Utóbbi abszolút jót tett neki, érződik rajta a syrah a borsosságban. Illatban érett fekete és pirosbogyós gyümölcsök, a bors mellett édesfűszerek és diszkrét fa. Médium plusszos tannin és test, a lecsengés hosszabb. A finisben érezhető kesernye jól áll neki. Másik kedvencem.

Syrah 2008

Rendkívül intenzív illat, ánizs, bors és mentás csoki ugrik be azonnal. Bohém bor, mintha mindenből túl sok lenne benne, de végeredményben ez jól áll neki. Szájban is nagy, kerek, gyümölcsös és fűszeres, és megjelenik az umami, az húsosság-ízesség érzete. Nagyon hosszan kitart szájban.

Polgár Cuvée 2007

Elegáns érett illat, szekunder és tercier aromákkal, itt már nem a friss gyümölcsösség jelenik meg, ez a bor már túllépett azon. Sokkal jobban integrálódtak az aromák. Az érett gyümölcsök mellett földes jegyek, bors és karácsonyi fűszerek jelennek meg. Szájban is lenyűgöző a harmónia, dohány és csoki egészíti ki a fűszereket, ill. a meggyes-szilvás gyümölcsösséget. Nincs még a piacon ez sem, de nem is baj, szépen érhet még.

Cabernet Franc 2006

Intenzív csokis és feketebogyós illat, konyakmeggyel. Szuper bor lesz majd, de érnie kell – az alkohol például nem simult még bele teljesen, ahogy a tanninok is zabolátlanok kissé. Az egyensúly azonban nagyon szép, várni kell vele.

KadarÁsz 2005

Intenzív illat, mézes-diós, birsalma-sajtos, birslekváros. Meglepő egy kadarkától? Akkor nem, ha botritizálódott és szamorodni módszerrel készült belőle bor. Végül 49 gramm maradék cukor lett, és 15%-os alkohol, ami a testnek és extraktnak köszönhetően nem lóg ki. Szájban mazsolás, diós, botritiszes. Igazán különleges bor.

Pinot Noir 2004

Nagyon szépen beérett, valódi pinot noiros illatot érezni, elegánsan és diszkréten. Bőrösség, földes jegyek, fűszerek (főleg bors), majd szarvasgombás illatot érezni. Szájban sokkal fiatalabbnak tűnik, szépek a savak és megjelennek a friss pirosbogyós gyümölcsök is. Komplex, elegáns bor. Tetszett.

Elixír Cuvée 2003

Egészen fekete magja van a pohárban. Bordeaux-i blend ez is, egy kis kékfrankossal. Nagyon érett illat, némi animalitással, sok fűszerrel, üstben készült szilvalekvárral. Óriási teste van, tannin is van bőven, annyi, hogy ragad. Némi csokis-teás kesernye érezhető, de nem zavaróan. 9 éves, de simán érhet még, ennek ellenére most kóstolva is nagy élmény. A finisben kólás, grillázsos jegyek, rendkívül hosszan kitart. A kedvencek közé került ez is.

Jó, hogy vannak pincék, ahol tudatosan érlelik a borokat, direkt nem jönnek ki idő előtt egy-egy borral. Annak is örültem, hogy – bár nem fajtakóstoló volt – sikerült egy évtizedet áttekintenem Villányból.

Forrás: Borravalo.hu

A Villányi Vörösborfesztiválig

van még hátra
ASzakkör - Tudásunkkal kézenfogva
Auchan