Villányi bort iszik Putyin, Merkel, Obama


Villányi bort iszik Putyin, Merkel, Obama

A moszkvaiak hosszas szelektálás után döntöttek úgy, hogy egy tokaji, egy egri, egy somlói bor, az Unicum és egy Törley-pezsgő mellett a villányi Wunderlich pincészet egyik termékét is felszolgálják majd a szentpétervári csúcson. A találkozón ott van Barack Obama, Angela Merkel, de Kína, Kanada, Franciaország vezetőit is meghívták a csúcstalálkozóra.

A Wunderlich pincészet borásza, Szabó Kata Veronika elmondta: egy 2008-as Cabernet Franc-ról van szó, amelyet tavaly palackoztak, igencsak jó érzés, hogy beválasztották a borukat a legjobbak közé.

- Mi voltunk az elsők, akik nyitottak a kelet felé, és úgy néz ki, hogy valóban kedvelik a piacon a borainkat – mondta, hozzátéve: rendszeresen, több százezer üveggel szállítanak Oroszországba és a Távol-Keletre klasszikus és prémiumborokat egyaránt.

Az oroszok egyébként a magas alkoholtartalmú, testesebb, sötétebb bort kedvelik, ilyen a G20-as csúcsra vitt nedű is. Villány tehát ott van a csúcson, s bár a pécsi borvidék jóval kisebb tenkesi testvérénél, még sincs oka szégyenkezésre.

-A villányi siker nagyon jót tesz a magyar boroknak, s bizton állíthatom: Villányban még legalább húsz, a Wunderlich pincészethez hasonlóan magas minőséget képviselő borászat működik – mondta Hárs Tibor, a Pécsi Borvidék elnöke. Hozzátette: amikor hazánk volt az unió soros elnöke, akkor bizony pécsi borokat is megkóstolhattak a Magyarországra látogató magas rangú politikusok.

Nincs egyszerű dolguk azonban a pécsieknek, hiszen az itteni késői szüretelésű boroknak – így a cirfandlinak is – meg kell küzdeniük a tokajival, nemcsak annak a minőségével, hanem az ismertségével is. Szerinte Magyarországon rengeteg jó bor van, így nagyon nehéz az olyan kisebb borvidéknek betörnie a piacra, mint a pécsinek, holott nagyon sokféle, jó minőségű nedű van itt is.

- Valahova fel kellene kapaszkodnunk, hiszen bármelyik borvidékünkön van olyan bor, amely a világ legjobb éttermeiben is megállná helyét, csak oda kell jutnunk – összegzett Hárs Tibor.

www.pecsma.hu

A Villányi Vörösborfesztiválig

van még hátra
ASzakkör - Tudásunkkal kézenfogva
Auchan