Vörös és fehér – a Villány-Siklós borút titkai


Vörös és fehér – a Villány-Siklós borút titkai

A Villány-Siklósi Borút Magyarország első (1994-ben alapított) és máig leglátogatottabb borútja. A Villányi hegység mentén sorakozó tizenhét településen műemlék pincék, borversenyek, rendezvények bőséges tárháza várja a vendégeket. A Villányi borvidék rangját  évszázadok óta elsősorban a vörösborok adják, annak ellenére, hogy a borok tekintetében szinte tökéletes és teljes skálát tud ajánlani a borpiacnak.

A történelmi borvidék napos, keleti felének déli kitettségű dűlőiben termesztik a zamatos vörösborszőlőket. Legelterjedtebb szőlőfajták a kékoportó, a kékfrankos, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot, a pinot noir, de szép borokat hozott a shiraz betelepítése is! A kiváló villányi fehérborokat adó fehérszőlők a borvidék középső és nyugati lankáin teremnek. Fő fajták az olaszrizling, a hárslevelű, a chardonnay, a tramini, a rajnai rizling és a királyleányka. A borvidék szőlőhegyei igen gazdagok természetvédelmi területekben, amelyek a Duna- Dráva Nemzeti Park gondozásában állnak. Templom-hegyi-, Csodabogyó-, és Kikerics tanösvényeken ismerkedhetünk meg a védett Fekete-hegyen kívül a táj, természetes ritkaságnak számító flórájával és faunájával. Egyedül itt nyílik a Magyar Kikerics, amely a villányi eredetvédett borok ismertetője is.

A múlt építészeti örökségét kiválóan megőrző villányi, villánykövesdi, palkonyai pincefalvak mellett jelen vannak az elmúlt évtizedekben épült modern, nagy pincészetek és a világtrendeket építészetileg és szolgáltatásaikban is magas minőségben követő, vendégfogadó helyek. Kitűnő, négycsillagos bor-wellness szállodákat is találunk itt.

A villányi Borút nem csak a borokról szól. Útközben történelmi emlékhelyek és látnivalók sokasága biztosítanak kikapcsolódást.  A villányi egy mosolygós, örök- fiatal, lendületes borvidék, amely természetes nyitottságával sokaknak ad örömöt és minőségi életet, és természetesen felidézi azt az idilli állapotot, amelyet Hamvas Béla kizárólag a borvidéken élő emberek sajátjaként ismer fel.

Siklós éghajlata nem csak a bornak kedvez: bőven terem itt a kurázsi, legyen szó merész designnal megálmodott élményfürdőről, a várszínház nyár esti programjairól, családi vállalkozásban készülő kézműves csokoládéról, vagy épp az őshonos magyar állatfajtákat bemutató lovas tanyáról.

A kedves történelmi magyar kisváros annyit épült-szépült az elmúlt két évben, hogy ha nem magasodna fölé vára, elbizonytalanodnánk, jó helyen járunk-e.  Felpezsdült az élet Siklóson, megújult a vár, öröm újra, méltó állapotban látni gótikus templomát és a palotaszárnyat. Utóbbiban a megyei múzeum tette közkinccsé a korabeli viseleteket és tárgyakat felvonultató panoptikumát. A jobb idegzetűek a kínzóeszköz kiállítást se hagyják ki!

Ha meleg az idő, az ember strandra jár. Mégpedig a vár szomszédságában felépült élményfürdőbe. Egyedülálló természeti, történeti környezetben található Siklós új termálfürdője: a csupa napfény, csupa vidám szín, harmonikus formáknak a vár és a természet látványa ad méltó hátteret. A fürdő belsőépítészete rendkívül impozáns, a medencéket körülvevő színes bástyák különleges hangulatvilágukkal a vár biztonságos falait jelképezik. Minden egyes bástya belsejében meglepetés élmények várják a fürdőzőket! A háromszintes, több mint 5000 négyzetméteres komplexumban hideg és meleg vizes medencék egyedülálló élmény elemekkel, gyermek- és élményfürdők, óriás csúszdák, szauna világ, sportpályák, vendéglátó egységek nyújtanak élmény-dús kikapcsolódást.

Tavalyi év végén gyönyörű négycsillagos szálloda is nyílt a fürdő tőszomszédságában. A régi malom épületét körbeölelő modern vonalvezetésű, art-deco ihletéssel berendezett hotel a legigényesebb vendégek elvárásainak is megfelel. Közvetlen összeköttetésben áll a termálfürdővel, különleges wellness kezeléseket, csúcsborokat és kiváló fogásokat kínál.

A siklósi szőlőhegy különleges hangulatú pincéi, a „fő áramlatokon” kívül eső helyek, valódi kincsek a léleknek: személyes találkozások olyan emberekkel, akiknek a tekintetéből és munkájuk elénk tett gyümölcséből árad a mindennapi élet optimizmusa, ereje. Ez az elhivatottság és odaadás teszi a városhoz közeli csárdát a régió egyik legjobb éttermévé. Vezetője megszállottan kutatja és használja fel a térség helyi termékeit, a legkiválóbb minőségű, finomabbnál finomabb, kézműves élelmiszer alapanyagokat.

A Siklóshoz tartózó zarándokhely, Máriagyűd ismert kegyhely, búcsújáróhely. Érdemes felsétálni a templomig, amelyet a vallásosok áldott, az ateisták ihletett helynek mondanak. Máriagyűd ma már egy „bűnös” finomság miatt is egyre ismertebb: itt olyan ellenállhatatlan kézműves csokoládék készülnek, mint sehol másutt a világon. A legfőbb specialitásuk a borok íze, illata, titokzatossága mellé „hangolt” bonbonok, fűszerezett mini táblák, melyek új dimenziókat nyitnak a borkóstolás világában. A mákos-feketesós, sárgabarackos-lime-os vagy szarvasgombás-cseresznyés remekművek és a kiváló villányi borok szimfóniájáról ódákat lehetne zengeni.


A Villányi Vörösborfesztiválig

van még hátra
ASzakkör - Tudásunkkal kézenfogva
Auchan