Látogatás a Zsolnay Kulturális Negyedben


Április 27-én a Villányi Általános Iskola negyedikes és ötödikes tanulóinak megadatott, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és Villány Város Önkormányzata jóvoltából,a „Zsolnay Program” keretében Pécsre kirándulhattak. Kényelmes busszal utaztunk, Kati néni, Dalma néni és Ili néni kísért el minket. 1 órakor meg is érkeztünk a Zsolnay-negyedbe.

Először megnéztük a gyárat, majd körbejártuk a parkot, megcsodáltuk a szobrokat, csempéket. A programot két csoportra osztva folytattuk. Az egyik csapat az interaktív varázsteret fedezte fel, míg a másik a „Kezdetben volt a rózsaszín” című gyûjteményt nézte meg, majd a játszótéren tombolhatott, labdázhatott. 60 perc elteltével helyszíneket cseréltünk.

Az interaktív laborban játékos feladatok segítségével megérinthettük a tudományt: fizikai kísérleteket végeztünk, megtapasztaltuk a gravitáció, a mágnesesség, az elektromosság, a hangok terjedésének összefüggéseit. A fényteremben az elektromos kisülést bemutató „varázsgömb” nyerte el mindannyiunk tetszését. A rózsaszín kiállításon, az egész világon összegyűjtött rózsaszín színben pompázó Zsolnay edényeket, használati tárgyakat tekintettük meg. Volt itt minden a játékedénykéktől a konyhaedényen át a harmincliteres zsírosbödönig, a mosdó- és étkészlettől a fényarannyal díszített vázákig és hamutartókig. Legtöbbjükön látszott a magas életkor, de életben maradásuk bizonyítja, több mint száz éven keresztül szeretettel és vigyázva használták őket. Lehetőségünk volt a boltok utcájában elkölteni zsebpénzünket. Kézműves csokoládékat, bonbonokat, nyalókákat, cukrokat vásároltunk. Az utolsó órát a planetáriumban töltöttük.Egy tapasztalt csillagász mesélt nekünk az univerzumról, a bolygókról, csillagokról. Csak ámultunk, szinte szédültünk, ahogy bejártuk a Naprendszert, megfigyelhettük a Földünkről látható és nem látható csillagképeket, ki-ki megkereshette saját horoszkópját.

Hazaindulás előtt emléktárgyakat, hologramos képeket vásárolhattunk. Szívesen gondolunk vissza erre a tanulságos délutánra, jó szívvel ajánljuk társainknak is ezt a szép programot.

Jakab P., Megyeri V., Nikolics N.

 

Képgaléria:

A Villányi Vörösborfesztiválig

van még hátra