Látnivalók Villányban / Szabadtéri rendezvények


 

Szabadtéri rendezvények, "Ha péntek, akkor Villány", Rozé Fesztivál, Vörösborfesztivál

Villányban nagy hagyománya van a Vörösborfesztiválnak, melyet már közel húsz éve rendez a város nagy sikerrel. Ez a fesztivál először csak két évente lett megtartva, de a nagy érdeklődésre való tekintettel az elmúl tíz évben már évente tartunk ősszel nagy rendezvényt, egyszer Vörösborfesztivál egyszer Bacchus-Napok néven.

Vörösborfesztiváli zenekarA fesztivál és a Bacchus-Napok látogatottsága évről évre egyre nagyobb, ami azt igazolja, hogy az idelátogatók jól érzik magukat és tovább viszik a a város és a rendezvény jó hírét. Villány Város Önkormányzata rendszeresen komoly erőfeszítéseket tesz a vörösbor kultúrára alapozott minőségi turizmus fejlesztése érdekében.

Az őszi rendezvényt a nyár folyamán egy rendezvénysorozat előzi meg a "Ha péntek, akkor Villány" néven, melyeket kéthetente tartunk a Diófás téren a pincesorok közelében. A nyitó rendezvényt minden évben PÜNKÖSD péntekével indítjuk, melyen a Villányi Borrend tagjai ünnepélyes megnyitójával veszi kezdetét a rendezvény.  A szabadtéri színpadon 18 órakor kezdődnek a kulturális programok táncosokkal, zenekarokkal, énekesekkel..., majd 20 órától kezdetét veszi az utcabál A téren falállított pavilonokban a villányi borászok kínálják boraikat. Ezek a nyári rendezvények a borászok és a vállalkozok támogatásával valósulhatnak meg.

Vörösborfesztiváli táncegyüttesImmár harmadik éve három város összefogásával egy újabb esemény, rendezvény bővíti a nyári programokat augusztus első hétvégén "Tenkes alja Fesztivál" néven.

Mindhárom településen színes programok csalogatják az ide látogatókat. Villányban a pénteki nap fő látványossága a Borrendi avatás , melyen ismert, híres, borszerető, Villányhoz kötődő sportolók, színészek, zenészek, énekesek... lesznek borőrré avatva.

Ezek a folyamatos nyári programok mint egy előhírnökei a Vörösborfesztiválnak illetve a Bacchus-Napoknak.

Szüreti felvonulásAz idei évben a VÖRÖSBORFESZTIVÁL következik. Erre az eseményre több mint 500 hivatalos vendég érkezik az ausztriai Stainzból és a németországi Eislingenből. A Vörösborfesztivál helyszíne az Eislingen-tér. A Művelődési Központ mellett itt a szabadtéri színpad és a nézőtér, melyet 800 férőhelyes sátorral fedünk be.  A téren állnak neves borászaink pavilonjai, ahol büszkén kínálják a hűsítő bort. A borászok mellett lacikonyhák kínálnak harapnivalót. A főutcát kézművesek, kirakodóvásárosok népesítik be. Az idei Vörösborfesztivál október 5-6 án rendezzük meg. A pénteki nap programja főként a fiataloknak nyújt szórakozást ( zene, koncert) , este utcabál . Szombaton reggel a villányi és partnervárosaink zenészei hintókra szállnak és zenés ébresztőt fújnak a város több pontján. Délután a két napos rendezvény fő attrakciója veszi kezdetét a szüreti felvonulás, melyet lovasok, hintók illetve zenekarok, énekkarok és tánccsoportok menettánca alkot. Az ország más borvidékeiről érkező borrendek ünnepélyes ruháikban vonulnak a menet élén. A felvonulók az Eislingen-térre érkeznek. A szüreti mulatság szimbóluma - a Villány város címerében is Zenekar felvonulásafellelhető- óriási szőlőfürt, mely két napon át megcsodálható a szabadtéri színpad előtt. A borkirály és a borkirálynő a polgármester segítségével csapra verik a boroshordót. A kisbíró tréfás rigmusai után kezdetét veszi a színes többórás kultúrprogram, majd utcabállal zárul a nap. Vasárnap a Művelődési Központ nagytermében 10 órakor  szentmise kezdődik melyen vendégkórusaink egyike ad koncertet.

A szentmisével zárul a Vörösborfesztivál rendezvény

Erre a rendezvényre a két nap folyamán közel 25.000 ezer vendég látogat el. A város arra törekszik, hogy minél kultúráltabban és színvonalasabban rendezze meg az eseményt, mert az érdeklődés évről évre egyre nagyobb.

Bor kóstolása

A Villányi Vörösborfesztiválig

van még hátra
ASzakkör - Tudásunkkal kézenfogva
Auchan