Testvértelepülések / Eislingen


Az Eislingen/Fils testvérvárosi kapcsolat

Eislingen FilsA török uralom után elnéptelenedett az ország és újra be kellett népesíteni, a földeket pedig művelni kellett. A Habsburg királyság éppen ezért telepeseket hívott az országba. Főleg kézművesek és parasztok érkeztek Badenből, a Rajna és a Mosel folyó környékéről. A XVIII. Századi bevándorlás a Dunán, tutajokon történt. A bevándorlók Bécsben un. "gyarmatigazolványt" kaptak, és csak ezután utazhattak tovább Magyarország felé, majd a Duna mentén telepedtek le. Később "dunamenti" sváboknak nevezték őket.

Eislingen városról képek
Eislingen városa képekben

A második világháború idején a magyarérzelmű svábok és a volksbundisták között komoly ellentétek keletkeztek. Ezért a bekövetkezett kitelepítés először a volksbundistákat érintette. Később a Potzdami egyezmény már a magyarérzelműeket is.  Közülük legtöbben Dél- Németországban telepedtek le. A Villány- Siklós környékéről kitelepítettek a Fils folyó melletti Eislingenben leltek új hazára.

Baden-Württemberg tartomány kapcsolatban áll a kitelepített dunai svábokkal, támogatja kultúrájukat és a Magyarországon élő német kisebbségeket is. A két település közötti partnerkapcsolat kiépítése érdekében már 1981-ben megtörténtek az első lépések. 1982-ben  szerveztek először találkozót a magyarországi németek és a kitelepítettek számára. Az elkövetkező években egyre sűrűbben jöttek létre hasonló találkozók. A partnerkapcsolatot igazoló hivatalos okirat aláírására 1989. április 30-án került sor Eislingen városában. A végleges okirat Villányban 1990. május 26-án írta alá a két település polgármestere, Günther Frank Eislingenből és Maurer György Villányból.

A két település között rengeteg kulturális és folklór rendezvényt tartanak. Iskoláik és énekkaruk között is baráti kapcsolatok alakultak ki. Villány és Eislingen baráti kapcsolatát szimbolizálja az Eislingen-téren elhelyezett ún. Barátságkút. Ez a díszkút a nagyharsányi szoborparkban tevékenykedő Farkas Ádám művész és tanítványai tervei alapján készült. A kút az Eislingen-tér közepén áll parkkal és padokkal körülvéve. Az avatási ünnepségen a két település polgárai és polgármesterei vettek részt. A ceremónián idején a kútból fehér és vörösbor is folyt. Az avatási ünnepségen egy a barátságot szimbolizáló fa elültetésére is sor került.

Villányi Eislingen-tér
Villányi Eislingen-tér- barátságkút
az összetartozás szimbóluma

A Villányi Vörösborfesztiválig

van még hátra
ASzakkör - Tudásunkkal kézenfogva
Auchan