Villány-Villánykövesd kerékpárút


 

 


 

A projekt célja Villány és Villánykövesd települések közötti biztonságos kerékpáros kapcsolat kialakítása, valamint a hivatásforgalmú kerékpáros közlekedés infrastrukturális feltételeinek megteremtése.

A kerékpárút a villányi Rendezvénytértől Villánykövesd település központjáig tart. Kialakítása Villányban gyalog– és kerékpárútként történik kétirányú kerékpáros forgalomra és szórványos gyalogosforgalomra méretezett szélességi méretben. A nyomvonal érinti a vasútállomást, ahol kamerával őrzött B+R parkoló létesül elősegítve a multimodális közlekedést. A kerékpárút kritikus szakasza a vasúti kereszteződésen és a Villányi-Pogányi-vízfolyás feletti közúti hídon a kerékpáros forgalom átvezetése. E szakaszon a fokozott közúti jelzésrendszerek napelemekkel működő sárga villogó kihelyezésével egészülnek ki, mely intézkedés a balesetek megelőzését szolgálja. E szakaszon a meglévő közvilágítás is javulni fog a lámpafejek korszerű, nagyobb fényt adó LED-es lámpafejekre történő cseréjével, valamint a nagy távolságokban lévő oszlopok közé újabb oszlopok telepítésével. A kerékpárút Villányt elhagyva a Villányi-Pogányi-vízfolyás védművén burkolt útként kialakított nyomvonalon halad Villánykövesd településközpontig, kiágazással bekapcsolva a villánykövesdi védett pincesort.

            A projektet a kerékpározás népszerűsítését, mint az egyéni közlekedés alternatívájaként történő alkalmazását, valamint a szabadidő egyik hasznos eltöltésének lehetőségét népszerűsítő rendezvények kísérik.

            A beruházással a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztési intézkedések valósulnak meg. A projekt során létrejövő beruházás hozzájárul az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a CO2 kibocsátás csökkentéséhez és így az élhető városi, települési környezet megteremtéséhez.

            A projekt támogatásának aránya 100%, a megvalósulás tervezett időpontja 2018.11.30.

A Villányi Vörösborfesztiválig

van még hátra
ASzakkör - Tudásunkkal kézenfogva
Auchan