Logo HorizontalWoltLogo
Menü

Gasztronómiai élmények Villányban

7773 Villány, Éttermek és pincék Villányban Mutasd a térképen

A gasztronómiai élmények Villányban hozzátartoznak a pihenéshez, hisz jó bor mellé jó ételt kíván az ember.

Hogy milyen ízek kerülnek elénk a villányi konyhákból? Ki-ki ízlése szerint válogathat a hagyományos, házias ételek és a modern konyhaművészet között húzódó széles skálán.

Gasztronómiai élmények Villányban

Házi finomságok

A legtöbb pincében elérhetőek a házias ízek, vagyis a saját kezűleg készített kolbászok, sonkák, hurkák, tepertők és természetesen a stifolder szalámi, ami egy helyi specialitás. De találkozhatunk még házilag főzött lekvárokkal, helyi termelők mézével, zöldségével, sajtjával, gyümölcsével is. Márton nap környékén a disznóságokat libazsíros kenyér, libatepertő váltja, hisz “aki Márton napkor libát nem eszik és újbor nem iszik, az egész évben éhezik, szomjazik” – tartja a mondás.

Kemencés sültek

Vannak pincék, ahol fatüzelésű kemencékben sült nyulat, kacsát, libát, csülköt kérhetünk vagy desszertként ugyanitt sült kemencést rétes is készülhet. A hagyományos kemencében sült ételek íze felejthetetlen, mással össze nem téveszthető. Szerencsére Villány az a hely, ahol ezt a hagyományos konyhatechnológiát több pincében is megtaláljuk. 

Hagyományos magyaros ételek

A pörkölt vagy pincepörkölt, a töltött káposzta természetesen Villányban sem ismeretlen a vendéglátók számára, még a legkisebb pincékben is lehetőség van ezen ételek elkészítésére, előzetes bejelentkezés esetén. De Vince nap környékén, friss sült kolbász vagy sült hurka is elérhető a borászok kínálatában. 

És, hogy mi történik Villányban Vince napkor? A Gasztroangyal 2013-ban körül járta a témát:

Modern konyhaművészet – fine dining

Villány ugyan kis település, de éttermi kínálata mégis széles. Ha mondjuk egy hetet töltünk Villányban, akkor akár minden napra jut egy új hely ahol különleges meleg ételekkel szolgálnak, természetesen a hozzá ajánlott bor kíséretében. Az éttermek kínálata változatos, legtöbb esetben vegyesen kínálnak hagyományos és újra gondolt magyaros, sváb és nemzetközi fogásokat is.

Villányi super food: a kékszőlőmag

Ma már sok villányi pincészet készít vagy készíttet a borkészítés legértékesebb melléktermékéből, a kékszőlőmagból és -héjból olajat vagy éppen lisztet.

A kékszőlőmagolaj telítetlen zsírsavakban gazdag, következetes használata étkezésünkben alacsonyan tarthatja a koleszterint, míg a kékszőlőmag liszt magas polifenol tartalma miatt természetes étrend-kiegészítőként is használható immunerősítő.

Információk

Elérhetőség

  • Gasztronómiai élmények Villányban
  • 7773 Villány, Éttermek és pincék Villányban útvonaltervezés

Nyitvatartás

  • egész évben

További élmények

Harkányi Gyógyfürdő

Harkányi Gyógyfürdő

Harkány, Bajcsy-Zsilinszky utca 2. egész évben
Templom-hegyi Ammonitesz Tanösvény

Templom-hegyi Ammonitesz Tanösvény

Villány, Kőbánya utca egész évben
Szársomlyó túra

Szársomlyó túra

Villány, Kopár dűlő, Várerdő dűlő, Fekete-hegy dűlő, Ördögárok dűlő, Jammertal dűlő egész évben
Pécsi városnézés

Pécsi városnézés

Pécs, Széchenyi tér 1. egész évben
Összes élmény