Logo HorizontalWoltLogo
Menü

Szársomlyó túra

7773 Villány, Kopár dűlő, Várerdő dűlő, Fekete-hegy dűlő, Ördögárok dűlő, Jammertal dűlő Mutasd a térképen

A haladóknak ajánlott Szársomlyó túra útvonala a Nagyharsányi szoborparktól indulva kerüli meg a hegyet, majd visszavezet a szőlőskerteken keresztül Villányba.

A túra során a Villányi borvidék ikonikus dűlőit is megismerhetjük, úgy a Kopár, mint a Fekete-hegy, a Várerdő vagy az Ördögárok dűlőket.

Utunk kiindulópontja a Nagyharsányi Szoborpark és Panoráma Sétány, amely a környék egyik legérdekesebb szabadtéri látványossága. Több száz, helyben faragott hatalmas szobor között sétálhatunk órákon át, anélkül, hogy észre vennénk az idő múlását.

Szársomlyó túra

Szársomlyó

A Villányi-hegység, legdélibb és legmagasabb különálló tömbje a Szársomlyó, amely cukorsüveg formában emelkedik ki a tájból. Csúcsa 442 méter magasan található.

A Szársomlyó a Duna-Dráva Nemzeti Park által fenntartott természetvédelmi terület, rengeteg védett növény és állatfaj otthona, ezért csak túravezetővel mászható meg. Legféltettebb kincse, a magyar kikerics, hazánkban csak itt található meg. Ezért választották a villányi borászok ezt a gyönyörű növényt eredetvédelmi jelképükké.
Bővebben a Szársomlyóról>>

Rajnai Richárd filméjéből megismerhetjük a borvidék dűlőit a Szársomlyó körül,  madártávlati képekben:

Fekete-hegy

A Szársomlyót megkerülve, tőle északra emelkedik ki a Villányi-hegységből a Fekete-hegy, amely szintén a Duna-Dráva Nemzeti Park része és fokozottan védett terület. A lábánál húzódó szőlőterületeket is Fekete-hegy dűlőnek nevezik, amely az egyik legjobb talajadottságokkal rendelkezik a borvidéken. Az elnevezés valószínűleg abból fakad, hogy bizonyos napszakokban a nála 100 méterrel magasabb Szársomlyó beárnyékolja lankáit.
Bővebben a Fekete-hegyről>>

Ördögárok-dűlő

A Fekete-hegy dűlőjén átvágva érjük el az Ördögárok dűlőt. Villány egyik legmagasabban jegyzett termőhelyére külön túraútvonal javaslatunk is van.

Jammertal-dűlő

A hosszú dűlőtúra végén a Jammertal dűlőn át érünk vissza Villányba. Ha kíváncsi a Jammertal név eredetére, érdemes átolvasni a Kővilla túránk leírását is.

A Szársomlyó túra paraméterei:

Kezdőpontja: Nagyharsányi Szoborpark

Végpontja: Polgár Pincészet

Táv: 11.2 km

Szintkülönbség: 292 m

Indulási koordináta: 45°52’22.7″N 18°26’53.6″E

Érkezési koordináta: 45°51’20.0″N 18°26’02.3″E

Megközelíthetőség

A Szársomlyó Villánytól csupán 2-3 km távolságra található. A közút melletti kerékpárúton vagy a szőlősorok között sétálva is egyenesen odajutunk. Akik a nagy túra előtt megspórolnák ezt a bemelegítést, távolsági busszal is megtehetik ezt a rövid szakaszt a kiindulópontig.

Térkép

Nagyharsányi Szoborpark, Kopár dűlő, Várerdő dűlő, Fekete-hegy dűlő, Ördögárok dűlő, Jammertal dűlő, Villány

Információk

Elérhetőség

Nyitvatartás

  • egész évben

További élmények

Villány templomai és vallási kegyhelyei

Villány templomai és vallási kegyhelyei

Villány, Templomok, kegyhelyek Csak bejelentkezésre
Mohácsi Nemzeti Emlékhely

Mohácsi Nemzeti Emlékhely

Mohács - Sátorhely, Tomori u. 8. egész évben
Máriagyűdi kegytemplom

Máriagyűdi kegytemplom

Máriagyűd, Máriagyűd, Vujicsics T. u. 66. Csak bejelentkezésre
Villányi és Virágosi Pincesor

Villányi és Virágosi Pincesor

Villány, Baross Gábor utca egész évben
Összes élmény