Logo HorizontalWoltLogo
Menü

Nagyharsányi Szoborpark és Panoráma Sétány

7822 Nagyharsány, Szársomlyó-hegy délkeleti lába Mutasd a térképen

A Szársomlyó-hegy lábánál fekvő Nagyharsányi Szoborpark és Panoráma Sétány különleges, természetközeli kulturális szórakozást nyújt az egész családnak a szabad ég alatt.

A Szoborparkban több száz mészkőszobor között sétálhatunk, akár órákon át anélkül, hogy unatkoznánk, de a Parkból induló Panoráma Sétányt végig járva üvegkorlát mögül, lebegő érzéssel csodálhatunk le a tájra és a Szoborparkra madártávlatból.

Nagyharsányi Szoborpark

Fiatal pécsi művészek kezdeményezésére 1967-ben tartották ez első kőszobrász szimpoziont a Szársomlyó egykori kőfejtőjében. Majd a következő évtől állandó nyári alkotóteleppé vált a helyszín, a művészek pedig a közeli Gyimóthi-villában laktak ez idő alatt.

Az alapítólevélben foglaltak szerint minden itt alkotó művésznek egy-egy alkotást a szimpozion közgyűjteményének kellett átadni. Ez adta a mai Szoborpark alapját.

Panoráma Sétány

Ma a Duna-Dráva Nemzeti Park működteti a látványosságot, amely körül 2020-ban a Szoborparkot övező sziklafal peremén panoráma sétányt épített ki. A sétány lehetővé teszi a látogatók biztonságos és természetközeli mozgását a bemutatóhelyen.

Szársomlyót körül járó dűlőtúra

A Szoborparkból indul az a javasolt túraútvonal, amellyel a Szársomlyót megkerülve végig járhatjuk a Villányi borvidék ikonikus dűlőit, úgy a Kopárt, a Várerdőt, a Fekete-hegyet, mint az Ördögárok– vagy a Jammertal dűlőket.

Szakvezetéses túra a Szársomlyóra

Mivel a Szársomlyó fokozottan védett terület a Szoborparktól felfelé már csak engedéllyel vagy a nemzeti park túravezetőjével látogatható. Szerencsére szerdától vasárnapig fix időpontokban indulnak vezetett túrák a 442 méter magas csúcsra:

Indulás helye: Nagyharsányi Szoborpark
Időpont: szerda, csütörtök, péntek, szombat, vasárnap 10:00 óra
A túra hossza: kb. 5 km,
A túra időtartama: 3 óra
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt.

Túrán javasolt a strapabíró, nem csúszós talpú lábbeli viselése (erős túracipő, vagy túrabakancs), mivel a mészkő felszín nedves időben csúszóssá válhat. Ajánlott továbbá a réteges, időjárásnak megfelelő öltözék; nyári időszakban sapka/kalap, naptej, szúnyogriasztó, kullancs elleni védelem.

Megközelíthetőség

A Villányi pincesortól csupán 2 km-re fekvő szabadtéri látványosságot gyalogosan és kerékpárúton is könnyen megközelíthetjük. Az autóval vagy busszal érkező érdeklődőkre is gondolva kényelmes parkolóhelyek kialakítására is sor került. 

Információk

Elérhetőség

Nyitvatartás

  • egész évben
  • hétfő - 09:00-16:00
  • kedd - 09:00-16:00
  • szerda - 09:00-16:00
  • csütörtök - 09:00-16:00
  • péntek - 09:00-16:00
  • szombat - 09:00-16:00
  • vasárnap - 09:00-16:00

Közösségi oldalak

További élmények

Kerékpár útvonalak a Villányi borvidéken

Kerékpár útvonalak a Villányi borvidéken

Villány, Kerékpárút egész évben
Kővilla túra

Kővilla túra

Villány, Jammertal dűlő egész évben
Villányi Dűlőtúrák - négy keréken

Villányi Dűlőtúrák - négy keréken

Villány, Bock Pince, Günzer Családi Birtok, Günzer Tamás Pincészete, Polgár Pincészet, Csányi Pincészet Csak bejelentkezésre
Villánykövesdi Történelmi Pincesor

Villánykövesdi Történelmi Pincesor

Villánykövesd, Pincesor egész évben
Összes élmény