Logo HorizontalWoltLogo
Menü

Templom-hegyi Ammonitesz Tanösvény

7773 Villány, Kőbánya utca Mutasd a térképen

Ha rövid, természetközeli sétára vágyik Villányban, akkor járja be a Templom-hegyi Ammonitesz Tanösvény útvonalát. Az óvodás korú gyerekekkel is könnyen teljesíthető túra során megismerkedhet a jura időszaki ammonitesz (mára kihalt tengeri hüllő) egykori élőhelyével.

A tanösvény végén az egykori bányából megmaradt mészkőlépcső található, amit a gyerekek (felügyelettel) meg is mászhatnak, hogy a dombtetőre érkezve a Templom-hegyi kilátóhoz érjenek és megcsodálhassák felülről Villányt, a Szársomlyó-hegy sziluettjét, a szőlőterületeket és a környező erdőket, réteket.

Templom-hegyi Ammonitesz Tanösvény

Mi az az ammonitesz?

A kréta kor végén kihalt ammoniteszek és belemniteszek a puhatestűek fejlábúak osztályába tartoznak. Ragadozók és dögevők voltak, benépesítették a földtörténeti középkor tengereit. Az ammoniteszeknek a csigaházszerűen felcsavarodott, kamrákra osztott háza, míg a belemniteszeknek az egyenes, szintén kamrás belső váza, az ún. rostrum maradt fenn kövületként.

Az ammoniteszek változása („fejlődése”) gyors volt a földtörténet során, ezért kiválóan alkalmasak a befoglaló üledék korának a meghatározására. Az azonos korú szinteket világszerte azonosítani lehet a segítségükkel.” – olvashatjuk a Duna-Dráva nemzeti park tanösvényről szóló kiadványában>>

A kiadványban megtalálunk minden érdekességet a tanösvényről:
– térkép segíti a tájékozódást,
– állomásról állomásra bemutatja részletesen, hogy földtani szempontból miért világhírű ez a lelőhely
– bemutatja a mikroklíma botanikai és zoológiai értékeit

Templom-hegy ammonitesz tanösvény

A korábban Mészhegynek is nevezett dombot már a római korban is bányászták, de az igazán nagy kitermelésre az 1960-70-es években került sor. Ekkor a hegy közepéből kibányászott mészkőnek egy kivezető utat vájtak, úgynevezett siklóbevágást készítettek. A bevágást azért hoztak létre, hogy a bányából kitermelt mészkövet egy csilleborító berendezés segítségével a hegy túloldalán lévő vasúthoz juttathassák.

A bányászat során jól láthatóvá váltak az egymásra rakódott mészkő lemezek és felbukkantak a megkövesedett ammonitesz maradványok is, ezért a bányaterületet 1989-ben védetté nyilvánították.

A tanösvényt a Duna-Dráva Nemzeti Park hozta létre és ma is az ő fenntartásában áll, amely tavasztól őszig nagyon kellemes kikapcsolódást nyújt családoknak, pároknak, baráti társaságoknak egyaránt.

Villánykövesdi Történelmi Pincesor

A Templom-hegyi kilátóról szabad szemmel is látható a Villánytól 3 km távolságra található pincesor, amit egy félórás gyalogúttal vagy a tanösvénytől néhány száz méterre található vasútállomásról 2 óránként induló vonattal is megközelíthetünk, ha egy egésznapos programmá egészítenénk ki a kirándulásunkat.

Információk

Elérhetőség

Nyitvatartás

  • egész évben
  • hétfő - 00:00-24:00
  • kedd - 00:00-24:00
  • szerda - 00:00-24:00
  • csütörtök - 00:00-24:00
  • péntek - 00:00-24:00
  • szombat - 00:00-24:00
  • vasárnap - 00:00-24:00

További élmények

Villánykövesdi Történelmi Pincesor

Villánykövesdi Történelmi Pincesor

Villánykövesd, Pincesor egész évben
Pécsi városnézés

Pécsi városnézés

Pécs, Széchenyi tér 1. egész évben
Pincetúrák Villányban

Pincetúrák Villányban

Villány, Borospincék Csak bejelentkezésre
Nagyharsányi Szoborpark és Panoráma Sétány

Nagyharsányi Szoborpark és Panoráma Sétány

Nagyharsány, Szársomlyó-hegy délkeleti lába egész évben
Összes élmény