Logo HorizontalWoltLogo
Menü

Templom-hegyi Kilátó

7773 Villány, Dr. Dombay János u. 11. Mutasd a térképen

Villány legmagasabb pontján található a Templom-hegyi kilátó, ahonnan szép panoráma nyílik a bor városára, a Szársomlyó-hegyre, a Jammertal dűlőre és a Fülemüle erdőre is.

A Templom-hegy elnevezés természetesen az oldalába épített katolikus templomnak köszönhető, amely felett, egy kálvária domb került kialakításra. A kilátót innen is megközelíthetjük vagy akár a Dr. Dombay János utca másik végéről induló kavicsos útról.

Templom-hegyi kilátó

A kilátó a fafaragó-népművész, Szatyor Győző keze munkáját dicséri és először Csatatér-kilátó névre keresztelték, hogy a törökverő nagyharsányi csata évfordulóján 2011. augusztus 12-én avathassák fel. Tornyába felmászva az 1687-es diadalra emlékezhetünk, hiszen a Jammertal dűlőre tekintve magunk elé képzelhetjük az egykori csata jeleneteit.

Látnivalók a toronyból

A toronyból letekintve a lábunk előtt hever a Templom-hegyi ammonitesz tanösvény, amelyet 1989-ben fokozottan védett természetvédelmi területté nyilvánítottak az 1910 óta folyó geológiai kutatásoknak köszönhetően.

Ha körbenézünk, tiszta időben még a Mecsek vonulatait is láthatjuk, de Fülemüle erdő irányába tekintve a Villánykövesdi pincesor is felbukkan.

Keleti irányban a Karasica patak medrei kanyarognak. Ha szerencsénk van, partján legelésző juhokat is láthatunk. Illetve a dimbes-dombos szántóföldek vonulatain is elmerenghet tekintetünk.

Délre tekintve pedig Villány kisvárosa tárul elénk. Ha ügyesek vagyunk, szemünkkel megkereshetjük a három templom tornyait, a nagyobb borászatok épületeit, a szállásunk házát.

Fedezzük fel az ismeretlent!

Ha megéheztünk a kirándulásban és elindulunk a Fülemüle erdő irányába, kisvártatva a Fülemüle Csárdához érünk, ahol sváb ételekkel és hagyományokkal eleveníthetjük fel azt a kort, amikor a környék lakosainak jó része német anyanyelvű volt.

Ebéd után jól eshet egy kis felfedező séta a Fülemüle erdőben. A csárdától Kisjakabfalva irányába indulva, a domb tetején találunk egy Zsolnay képet Szűz Máriáról, amelyhez egy díszes tartófalat is készítettek. Üljünk le a padra és hallgassuk az erdő hangjait távol a város zajától. Szívjuk be a friss levegőt és csak élvezzük, hogy van még hely a világon, ahol szinte eggyé válhatunk a természettel.

Ha további felfedezésekre vágyunk, akkor az erdőn átvezető úton haladva kisvártatva elérjük Kisjakabfalva pincesorát, majd magát Kisjakabfalvát. Ez a piciny, egykoron teljesen németlakta falu is tartogat számunkra néhány érdekességet. Ha bejelentkezünk előre, a Jackfall bormanufaktúránál kitűnő villányi borokat is kóstolhatunk és ha már ott járunk, megnézhetjük Bock József szülőházát is.

Információk

Elérhetőség

Nyitvatartás

  • egész évben
  • hétfő - 00:00-24:00
  • kedd - 00:00-24:00
  • szerda - 00:00-24:00
  • csütörtök - 00:00-24:00
  • péntek - 00:00-24:00
  • szombat - 00:00-24:00
  • vasárnap - 00:00-24:00

További élmények

Templom-hegyi Ammonitesz Tanösvény

Templom-hegyi Ammonitesz Tanösvény

Villány, Kőbánya utca egész évben
Ördögárok túra

Ördögárok túra

Villány, Csillagvölgy dűlő, Ördögárok dűlő, Jammertal dűlő egész évben
Máriagyűdi kegytemplom

Máriagyűdi kegytemplom

Máriagyűd, Máriagyűd, Vujicsics T. u. 66. Csak bejelentkezésre
Villányi és Virágosi Pincesor

Villányi és Virágosi Pincesor

Villány, Baross Gábor utca egész évben
Összes élmény