Logo HorizontalWoltLogo
Menü

Villánykövesdi Történelmi Pincesor

7772 Villánykövesd, Pincesor Mutasd a térképen

A palkonyaihoz hasonló, domboldalba épült, három soros Villánykövesdi Történelmi Pincesor gyönyörű látványt nyújt.

A pincesor megépítése, ahogy a többi környékbeli pincesor, szintén a törökverő nagyharsányi csata által kipusztított lakosság újra népesítésének köszönhető.

Villánykövesdi Történelmi Pincesor

A 18. században a német nemzetiségű, szőlő- és bortermeléshez értő telepesek hozták magukkal a tudást ahhoz, hogy miként lehet hatékonyan szőlőt betakarítani és feldolgozni. Ősszel a szüreti szekereken, nagy szüretelő kádakba szedve, szállították a szőlőt, a távolabb lévő szőlőterületekről is, a lakhelyhez közeli présház-pincékbe. A présházban történt a szőlő feldolgozása, majd az erjesztőkádakban a bor kierjesztése. A lakhelyhez közeli présházakkal sok időt és energiát spóroltak meg a gazdák, mivel a bor erjedése sokszor igényel munkát. A kierjedt bor pedig a présházból egyenesen a belőle nyíló pincébe került és fahordóban érlelődött, míg csapra nem verték.

A csendes kis falu Villánytól csupán 3 km távolságra, gyalogosan is csupán fél órára található. Ha Villányban megszállva egy kis friss levegőre vágyunk jó idő esetén és szeretünk nagyokat sétálni, vegyünk fel bátran túrabakancsot és induljunk neki a villányi Templom-hegyi kilátót és -Ammonitesz tanösvényt is érintve Villánykövesd felé.

Gasztronómia

A pincesorhoz érve biztosan találunk egy-két nyitott pincét, ahol a helyi termelők örömmel kínálnak meg bennünket saját termelésű boraikkal. Ha biztosra szeretnénk menni, nem árt előre bejelentkeznünk egy-egy nevesebb pincébe (pl. Blum Pince, Tiffán Imre Pincészete). Ha megéheztünk, akkor se essünk kétségbe, hisz a Sárga Ház Borgerező, a Hotel Cabernet étterme, mindig nyitva áll a vendégek előtt a Villánykövesdi pincesor nyugati végén. De a pincék konyháiban is lapul mindig egy kis házi finomság.

Megközelíthetőség

Ahogy fentebb említettük gyalogosan csupán fél óra alatt elérjük Villánykövesdet, de ha ez a 3 km-es séta elfárasztott minket, ne csüggedjünk, hiszen 2 óránként jár Villányfelé vonat, amivel 1 perc alatt a Villányi vasútállomáson termünk. Ez az opció természetesen az odautazásunkkor és segítségünkre lehet.

Autóval csupán 5 perc alatt megközelíthető, így ha csak egy kis sétára vágyunk a Pincesoron, vagy elnézegetnénk a vele szemben lévő gyönyörű játszótéren gyermekeinket játék közben, festői környezetben, friss levegőt szívva, ne habozzunk elindulni.

Bővebben a Villánykövesdi Történelmi Pincesorról>>

Információk

Elérhetőség

Nyitvatartás

  • egész évben

Közösségi oldalak

További élmények

Siklósi vár

Siklósi vár

Siklós, Vajda János tér 8. egész évben
Gasztronómiai élmények Villányban

Gasztronómiai élmények Villányban

Villány, Éttermek és pincék Villányban egész évben
Villányi Dűlőtúrák - négy keréken

Villányi Dűlőtúrák - négy keréken

Villány, Bock Pince, Günzer Családi Birtok, Günzer Tamás Pincészete, Polgár Pincészet, Csányi Pincészet Csak bejelentkezésre
Templom-hegyi Kilátó

Templom-hegyi Kilátó

Villány, Dr. Dombay János u. 11. egész évben
Összes élmény