Logo HorizontalWoltLogo
Menü

Villány templomai és vallási kegyhelyei

7773 Villány, Templomok, kegyhelyek Mutasd a térképen

Villány templomai és vallási kegyhelyei igen sokszínűek, ahogy lakosainak származása és vallása is, hisz a római katolikus egyház mellett református gyülekezet és görögkeleti-ortodox templom is fellelhető ebben a kisvárosban.

A ma is álló négy templom és három kegyhely arról árulkodik, hogy Villányban a kereszténység mindig is központi szerepet játszott és megfértek egymás mellett a különböző vallások is.

Villány templomai és vallási kegyhelyei

Szerb-ortodox templom

A török uralom előtt is jelen lévő, de a hódoltság idején felerősödő délszláv népesség ma már csak nyomokban fellelhető Villányban, de a műemlék görögkeleti szerb templom még mindig ott áll a település központjában és a legöregebb a város templomai közül.

Villányi római katolikus templom

A török hódoltság idején a katolicizmus szinte teljesen eltűnt a környékről, az egykori templom is elpusztult, de a XVIII. században a német nemzetiségű betelepülők között már egyre több katolikus volt. Mai formájában 1781-től kezdve áll a villányi római katolikus templom.

Kálvária domb

1865 augusztusában Kohn András plébános idejében szentelték fel a festői Templom-hegyen fekvő kálváriát. Kohn András plébános sírboltja ma is itt található. A katolikus templom mögül indulhat is a séta a dombtetőre, ahol a Templom-hegyi kilátó is található.

Virágosi római katolikus templom

Ma Villány része, de egykor külön falu volt Virágos, ahol 1793-ban épült a szép toronnyal és sekrestyével ellátott, kápolnából kibővített római katolikus templom. A templomhoz már csak azért is érdemes ellátogatni, mivel a Virágosi pincesort is innen közelíthetjük meg legkönnyebben.

Református templom

A Viczencz Ottó tervei alapján épült templomot 2001 óta használja a villányi református gyülekezet. A templom szembe szomszédja Villány egyik legismertebb vendéglátóhelye, a Bock Pince.

Fülemüle erdei Szűz Mária kegyhely

1935-ben készült Villány és Kisjakabfalva között, a Fülemüle erdő közepén található kegyhely Szűz Máriáról és a kisdedről, Zsolnay porcelánból.

Feszület az Ördögárok dűlő tetején

Az Ördögárok dűlőre néző feszület vigyázza Villány egyik legjobb minőségű szőlőtermő helyét. A dűlőhöz a szabadidős ajánlatok közül több programajánlat is eljuttathatja, legyen az gyalog túra, esetleg traktoros vagy terepjárós kirándulás.

Információk

Elérhetőség

Nyitvatartás

  • Csak bejelentkezésre

További élmények

Máriagyűdi kegytemplom

Máriagyűdi kegytemplom

Máriagyűd, Máriagyűd, Vujicsics T. u. 66. Csak bejelentkezésre
Mohácsi Nemzeti Emlékhely

Mohácsi Nemzeti Emlékhely

Mohács - Sátorhely, Tomori u. 8. egész évben
Kerékpár útvonalak a Villányi borvidéken

Kerékpár útvonalak a Villányi borvidéken

Villány, Kerékpárút egész évben
Pécsi városnézés

Pécsi városnézés

Pécs, Széchenyi tér 1. egész évben
Összes élmény