Logo HorizontalWoltLogo
Menü

Csodabogyó tanösvény

7818 Máriagyűd, Máriagyűdi kegytemplom Mutasd a térképen

A Villányi-hegység természetes növény- és állatvilágát mutatja be a Máriagyűdi kegytemplomtól induló Csodabogyó tanösvény.

Családi kikapcsolódásnak, természetbarátoknak egyaránt javasolt a 2,5 km-es túra, amely során a Tenkes-hegy csúcsa alatti erdész kunyhóig sétálhatunk el.

Útközben találunk egy faszerkezetű kilátót, amelyre felmászva az erdő fölött is lenézhetünk a Tenkesről, rálátva a Máriagyűdi kegytemplomra és távolabb a Siklósi várra is.

Csodabogyó tanösvény

A Mecsekerdő Zrt. által fenntartott tanösvényen a Tenkes-hegy erdejének történetével, az előforduló vadon élő állatokról, egy fa életéről, a talajtani adottságokról és a növényvilágról is sok mindent megtanulhatunk.

Az erdő történetét olvasva során fény derül arra, hogy ma már csak a hegy északi oldalán találunk egybefüggő, nagyobb kiterjedésű természetes állapotú erdőt, hiszen az akácosok és szőlőterületek térhódítása csak az erdők kárára növekedhetett.

Útközben megismerkedhetünk a Tenkes erdő leggyakoribb vadfajainak nyomaival, mint a borz, a gímszarvas, a róka, az őz, a mezei nyúl, a nyest, a menyét vagy a vaddisznó. Így az erdőt pásztázva a felbukkanó lábnyomok, ürülékek vizsgálata során megtudhatjuk, melyik állat járt korábban utunkat keresztezve. Az itt élő kisemlősökről, hüllőkről, kétéltűekről, ízeltlábúakról is megtanulhatunk néhány érdekességet az állomások leírásaiból.

A Villányi-hegység jellegzetes fafajtáival is megismerkedhetünk, egy fa élettörténetét pedig egy érdekes évgyűrűelemzéssel vizsgálhatjuk meg. Az itt előforduló tavaszi-nyári lágyszárú növényeket élőben is megcsodálhatjuk menet közben virágzásuk idején, de bemutatkozójukat bármikor elolvashatjuk az élőhelyük mellett. 

Az erdő talajával talajszelvény formájában ismerkedhetünk meg, ahogyan a váztalajok, a barnaföld, a lejtőhordalék talaj egymásra épül.

Bővebben a Csodabogyó tanösvényről itt>>

Czukor Borsó – Zamatos vidék

Túránk végén jól esik egy finom kávé, tea, esetleg egy pohár villányi bor és egy ízletes sütemény, amit a Máriagyűdi Kegytemplom alatt néhány házzal, gyönyörű kilátással párosítva fogyaszthatunk el a Czukor Borsó cukrászdában.

Megközelíthetőség

Villányból autóval a legegyszerűbb megközelíteni a tanösvény kiindulópontját, körülbelül 18-20 perces útra számíthatunk. De kerékpárúton is eljuthatunk a Máriagyűdi kegyhelyig, igaz az utolsó párszáz méteren meredek emelkedőn kell feltolnunk a bicikliket. Aki nagyon edzett, a tekeréssel is megbirkózhat, de a túrára is érdemes tartalékolni az energiákat.

 

Információk

Elérhetőség

Nyitvatartás

  • egész évben

Közösségi oldalak

További élmények

Villányi Dűlőtúrák - négy keréken

Villányi Dűlőtúrák - négy keréken

Villány, Bock Pince, Günzer Családi Birtok, Günzer Tamás Pincészete, Polgár Pincészet, Csányi Pincészet Csak bejelentkezésre
Nagyharsányi Szoborpark és Panoráma Sétány

Nagyharsányi Szoborpark és Panoráma Sétány

Nagyharsány, Szársomlyó-hegy délkeleti lába egész évben
Siklósi vár

Siklósi vár

Siklós, Vajda János tér 8. egész évben
Máriagyűdi kegytemplom

Máriagyűdi kegytemplom

Máriagyűd, Máriagyűd, Vujicsics T. u. 66. Csak bejelentkezésre
Összes élmény