Logo HorizontalWoltLogo
Menü

Siklósi vár

7800 Siklós, Vajda János tér 8. Mutasd a térképen

Magyarország legépebb váraként és a „Tenkes Kapitánya” sorozat helyszínekén is ismert Siklósi Vár első falait még a 13. században rakták le a mai Villányi borvidék területén. 

A falakon belül Játékország várja a kicsiket, az iskolásokat a várbörtön és a középkori fegyverek, a felnőtteket pedig az érdekes kiállítások és a Rózsakert tartják izgalomban.

A vár Villányból csupán 15 perc autóval, de jó időben biciklivel is hamar megközelíthető a két település között kiépült kerékpárúton.

Siklósi vár, amely maga a történelem: az Árpád-kortól napjainkig

A Siklósi várat, fennállása óta ugyan sok támadás érte az elmúlt hét és fél században, de tulajdonosai időről-időre rekonstruálták, fejlesztették, így az utókor (szinte eredeti) pompájában élvezheti látványát úgy kívül, mint belül. Érdekessége abban rejlik, hogy miközben végig sétálunk termein, nemcsak a vártulajdonosok történetével, hanem a középkori építészeti stílusok hatásaival is megismerkedhetünk. A vár különböző részein a gótika, a reneszánsz vagy a barokk jegyek sajátosságai is fellelhetőek. De a tárlatokban a középkori ember életmódja, fegyverzete, szokásai és művészete is megelevenedik előttünk.

A várbörtön, a kínzókamra és a nemesi börtöncellák

már a török hódoltság utáni császári jelenlét idejéről állítanak tanúbizonyságot, hiszen egy XVIII. századi rendelet értelmében minden birtokközpontban ki kellett alakítani külön nemesi- és külön jobbágybörtönöket egyaránt. A kiállításon a látogatók kipróbálhatják a rabok fogva tartására szolgáló eszközöket. A kínzókamrában a középkor és a kora újkor „legnépszerűbb” kínzási és kivégzési módszerei és eszközei tekinthetőek meg. A nemesi börtöncellát megtekintve pedig tapinthatóvá válik a különbség a nemesek és a jobbágyok akkori börtönkörülményei között.

Bormúzeum, vinotéka

A vár legrégebbi részében található a Bormúzeum. A múzeumhoz tartozó Vinotékában a Villányi-borvidék borászait és borait mutatják be. A vár sommelier-je minden kedves betérő Vendégnek széleskörű tájékoztatást ad, nemcsak a várban található borokról, hanem az egész borvidékről és a magyar borkultúráról is.

Siklósi Várfesztivál

A többek között lovagi tornával, látványos felvonulással, párviadalokkal, trubadúrokkal és csatajelenetekkel tarkított eseménysorozat egy hétvége erejéig életre kelti a középkort számunkra, minden évben.

Játékország

A vár egy része csak a gyerekeké, ahol az egészen aprók és az iskolások is megtalálják a megfelelő szórakozást. Nagy méretű építőelemek, babakonyha, kézműveskedés, apród- és hercegnő ruhapróba, királyi trón is színesíti a gyermekek élményeit.

Rendezvényhelyszín

Esküvők, csapatépítő tréningek, konferenciák és céges rendezvények helyszíneként is kiváló választás a Siklósi vár.

Információk

Elérhetőség

Nyitvatartás

  • egész évben
  • hétfő - 09:30-17:00
  • kedd - 09:30-17:00
  • szerda - 09:30-17:00
  • csütörtök - 09:30-17:00
  • péntek - 09:30-17:00
  • szombat - 09:30-17:00
  • vasárnap - 09:30-17:00

Közösségi oldalak

További élmények

Pécsi városnézés

Pécsi városnézés

Pécs, Széchenyi tér 1. egész évben
Kerékpár útvonalak a Villányi borvidéken

Kerékpár útvonalak a Villányi borvidéken

Villány, Kerékpárút egész évben
Palkonyai műemlék pincesor

Palkonyai műemlék pincesor

Palkonya, Pincesor Csak bejelentkezésre
Villánykövesdi Történelmi Pincesor

Villánykövesdi Történelmi Pincesor

Villánykövesd, Pincesor egész évben
Összes élmény