Logo HorizontalWoltLogo
Menü

Kővilla túra

7773 Villány, Jammertal dűlő Mutasd a térképen

A Kővilla Túra kezdő túrázóknak is teljesíthető útvonal a méltán híres villányi Jammertal dűlő megismerésére.

Az útvonal egyik legszebb pontja a Kővilla, amely rég óta figyel le a Jammertal dűlő lankáira. A séta során sokszor felbukkan előttünk a Szársomlyó, és visszafelé fordulva Villány település látványát is megcsodálhatjuk.

Jammertal dűlő – a név eredete

A török kiűzésének egyik utolsó ütközetére a második mohácsi csatának is nevezett dicső Nagyharsányi csatában került sor. A menekülő török gyalogosok zömét valahol ezen a területen érték utol és mészárolták le a magyar és horvát lovasok. A törökök jajgatását és a sebesültek hangos jajveszékelését, amelyet a környező magaslatok felerősítettek, másnapig lehetett hallani. Azóta a villányi emberek Siralom völgyének, németül Jammertalnak nevezik ezt a területet. Sokan még ma is találnak a szőlőt művelve rozsdás fegyvereket, gyűrűket, arab írással vert pénzeket itt. Bővebben a csata körülményeiről itt olvashat>>

Amennyiben a török időkről még többet szeretne megtudni, érdemes ellátogatnia a Villánytól mindössze fél óra autóútra található Mohácsi Nemzeti Emlékhelyre is. Az egykori mohácsi csata helyszínére állított látogatóközpont és sírkert izgalmas interaktív utazást nyújt a 16-17. századi Magyarországra.

A Jammertali Bock Családi Pince

Ha a szőlősorok mellett haladva, utunk vége előtt, Villány peremén balra nézünk, megpillanthatjuk a Bock Családi Pincét, amelyben az ikonikus borász, Bock József, a pályafutását kezdte. A pince nincs nyitva a nagyközönség előtt, de kívülről egy igen impozáns látvány és senki nem tiltja meg, hogy közelről is megszemlélhessük.

Így mesél Bock József erről az 1850 óta álló pincéről:

A Kővilla túra paraméterei:

Kezdőpontja: A Villányi pincesor teteje

Végpontja: A Polgár Pincészet

Táv: kb. 3 km

Szintkülönbség: 219 m

Indulási koordináta: 45°52’22.7″N 18°26’53.6″E

Érkezési koordináta: 45°51’57.2″N 18°26’55.1″E

Térkép

Villány, Jammertal dűlő, Villány

Templom-hegyi (Csatatér) Kilátó

A túra végétől pár-száz méterre található a Templom-hegyi (Csatatér) Kilátó, amelyet fent a említett nagyharsányi csata emlékére emeltek. A kilátóról jól látható az egész Jammertal dűlő és a mögüle kiemelkedő Szársomlyó-hegy is.

És ha még mindig nem fáradtunk el eléggé, a kilátó alatti rövid Templom-hegyi Ammonitesz Tanösvényen is végig sétálhatunk. A világhírű geológia lelőhelyen rengeteg ismeretre tehetünk szert a földtani fejlődési szakaszokról.

Információk

Elérhetőség

Nyitvatartás

  • egész évben

További élmények

Siklósi vár

Siklósi vár

Siklós, Vajda János tér 8. egész évben
Villánykövesdi Történelmi Pincesor

Villánykövesdi Történelmi Pincesor

Villánykövesd, Pincesor egész évben
Csodabogyó tanösvény

Csodabogyó tanösvény

Máriagyűd, Máriagyűdi kegytemplom egész évben
Villány templomai és vallási kegyhelyei

Villány templomai és vallási kegyhelyei

Villány, Templomok, kegyhelyek Csak bejelentkezésre
Összes élmény