Logo HorizontalWoltLogo
Menü

Pécsi városnézés

7621 Pécs, Széchenyi tér 1. Mutasd a térképen

Villányi szállásunkról hazafelé indulva, ha még csavarognánk egy kicsit Baranyában, kiváló program lehet egy pécsi városnézés, ahol egész évben gyönyörködhetünk a történelmi belváros szépségeiben vagy a megkapó látványt nyújtó Zsolnay Negyed épületeiben, a Tettyei romokban, esetleg a Havihegyi templomról nyíló pazar kilátásban.

Baranya megye székhelye a Mecsek lábánál terül szét és nagy múltra tekint vissza a történelemben, hiszen Sopianae néven római városként már az ókorban is jelentős város volt, de azóta is sok történelmi emlék fűződik hozzá. Itt alakult meg többek között az első magyar egyetem 1367-ben, de számos épített emlék tesz tanúbizonyságot a város rendkívül hosszú és jelentőségteljes életéről.

Pécsi városnézés

Belvárosi séták

A belvárosi sétánk során megelevenedik előttünk a történelem. A műemlék épületekkel felvértezett Király utcán vagy a Ferencesek utcáján végig sétálva a város szívébe, a Széchényi térre érünk. Itt áll ma is a török időkből fennmaradt dzsámi. Tőle pár száz méterre pedig a Dóm térre érve már a székesegyház négy tornya magaslik elénk. A székesegyház lábánál pedig a Cella Septichora, avagy egy római kori épület tárlatát tekinthetjük meg.

Bővebben a pécsi belvárosi sétákról itt>>

Zsolnay Kulturális Negyed

A belvárostól nem messze az egykori Zsolnay porcelángyár rekonstruált épületegyüttesébe nyerünk betekintést, mai nevén a Zsolnay Kulturális Negyedbe. Gyönyörűen helyrehozott és kicsinosított épületek a város legújabb látványosságai közé tartoznak, ahová az élet is beköltözött. Van itt bábszínház, számos koncertnek és eseménynek helyszínéül szolgáló rendezvénytermek, modern játszótér, planetárium, megannyi tárlat és kiállítás, kosárlabda pályák, kézművesek utcája, étterem és még sorolhatnánk. 

Bővebben a Zsolnay Kulturális Negyeről itt>>

Tettyei-romok és park

Egy kellemes kirándulóhely lehet a Mecsekoldalban található Tettye városrész, amelynek szívében található zöldövezet, játszótér és a hegyoldalban álló 16. század elején épült rom (Szathmáry György pécsi püspök villájának maradványai) különleges hangulattal bírnak. Innen nem messze található a Tettyei Mésztufa barlang, illetve a parkból indulva felmászhatunk, néhány száz lépcsőfokot megtéve a meredek Tettyei kilátóhoz is.

Bővebben a Tettye városrészről itt>>

Havihegyi templom

A Tettyei romoktól pár száz méterre található a város egyik ékköve, a Havi-hegyi templom, amelyet a helyiek saját kezűleg építettek a 17. század végén pusztító pestis járvány után. A járvány idején ugyanis ígéretet tettek, hogy amint megszabadulnak a pusztító kórtól, emlékkápolnát építenek. A kápolnából emelt templom 1713-ban harangot is kapott. A városból kimagasló hegyről lenézve elénk tárul Pécs látképe a történelmi belvárostól a peremterületekig, de látszik a Mecsek tetejére épített TV-torony is.

Bővebben a Havihegyi templomról itt>>

Információk

Elérhetőség

Nyitvatartás

  • egész évben

Közösségi oldalak

További élmények

Palkonyai műemlék pincesor

Palkonyai műemlék pincesor

Palkonya, Pincesor Csak bejelentkezésre
Nagyharsányi Szoborpark és Panoráma Sétány

Nagyharsányi Szoborpark és Panoráma Sétány

Nagyharsány, Szársomlyó-hegy délkeleti lába egész évben
Kővilla túra

Kővilla túra

Villány, Jammertal dűlő egész évben
Harkányi Gyógyfürdő

Harkányi Gyógyfürdő

Harkány, Bajcsy-Zsilinszky utca 2. egész évben
Összes élmény