Logo HorizontalWoltLogo
Menü

Mohácsi Nemzeti Emlékhely

7700 Mohács - Sátorhely, Tomori u. 8. Mutasd a térképen

Ha egy érdekes, interaktív élményben venne részt, amely visszarepíti Önt vagy akár óvodás-, iskolás gyermekét a török-magyar harcok idejére, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely Önre vár, Villánytól mindössze fél órás autóútra.

A tragikus kimenetelű (14000 magyar katona halálát követelő) mohácsi csata helyszínén – amely ma is 1700 katona végső nyughelye – egy lélegzetelállító emlékparkban és a Szent Koronát formázó kiállítóépületben ismerheti meg a török uralom kezdetének körülményeit. 

A mohácsi csata

1526. augusztus 29-én a magyar történelem egyik legnagyobb vesztes csatájára került sor Mohács mellett, ahol II. Lajos magyar király csapata csapott össze Szulejmán szultán nagy túlerőben felsorakozó seregével. Az ütközet után a török csapatoknak már nem volt megállás az ország belseje felé, így ettől a naptól számítjuk a 150 éves török hódoltság kezdetét. A sírkert és kiállítótér az itt elhunyt magyar katonáknak állít méltó emléket.

Mohácsi Nemzeti Emlékhely

A csata 450 éves évfordulóján, 1976-ban, avatták fel az Emlékhelyet, ahol többek között II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya és sok-sok névtelen vitéz fából faragott szobrai között sétálhatunk a három feltárt csata-tömegsír felett kialakított emlékparkban.

Szent Korona kiállítóépület

2011-ben adták át azt a kiállítóépületet, amely kívülről is lenyűgöző látványt kölcsönöz az Emlékhelynek. A Szent Korona formájú épületben a kor fegyvereivel, ruházatával is megismerkedhetnek a látogatók. A föld alatti szinten digitális terepasztal is segíti a csata körülményeinek megismerését, de az interaktív bemutatókat jól kiegészítik a török és magyar régészeti leletek színvonalas válogatásai.

Az első emeleten tárgyalóterem és mini kiállítótér található. A legfelső, kupolaszinten időszaki tárlatok, illetve kávézó és étterem teszi kellemessebbé a látogatók élményét, ahonnan a nagy üvegablakokon keresztül madártávlatból vizsgálhatják meg a virágot formázó sírkertet.

A fogadóépület és a sírkert között található, földbe süllyesztett építmény a török időkben elpusztult kolostorok emlékét idézi, közepén egy fehér kőrózsa alakú kúttal.

Filmvetítés

Az ismeretanyagról korosztályhoz és érdeklődéshez igazítva három különböző, HD-minőségű film is megtekinthető. Így az óvodások, az iskolások és a felnőttek, valamint történelemmel foglalkozó szakembereknek is megtalálják az igényeiknek megfelelő képes elbeszéléseket a mohácsi csatáról.

II. mohácsi (Nagyharsányi) csata

1687 augusztus 12-én, 151 évvel vesztes mohácsi csatát követően került sor arra győztes az ütközetre Nagyharsánynál török ellen, amelyet II. mohácsi csatának is neveznek és döntő befolyással bírt az Oszmán birodalom kiűzéséhez magyar földről. A Villányi borvidék Jammertal dűlőjének elnevezése is ezen dicső csata után született. Illetve a Templom-hegyi Csatatér kilátót is a győzelem emlékére állították. 

Információk

Elérhetőség

Nyitvatartás

  • egész évben
  • hétfő - 09:00-16:00
  • kedd - 09:00-16:00
  • szerda - 09:00-16:00
  • csütörtök - 09:00-16:00
  • péntek - 09:00-16:00
  • szombat - 09:00-16:00
  • vasárnap - 09:00-16:00

Közösségi oldalak

További élmények

Csodabogyó tanösvény

Csodabogyó tanösvény

Máriagyűd, Máriagyűdi kegytemplom egész évben
Ördögárok túra

Ördögárok túra

Villány, Csillagvölgy dűlő, Ördögárok dűlő, Jammertal dűlő egész évben
Siklósi vár

Siklósi vár

Siklós, Vajda János tér 8. egész évben
Pincetúrák Villányban

Pincetúrák Villányban

Villány, Borospincék Csak bejelentkezésre
Összes élmény