Logo HorizontalWoltLogo
Menü

Palkonyai műemlék pincesor

7771 Palkonya, Pincesor Mutasd a térképen

A Palkonyai műemlék pincesor, a Villányi borvidék talán legszebb pincesora, amit a társaihoz hasonlóan az 1700-as években betelepített német nemzetiségű lakosok építettek.

Palkonya egy utcás kis falu, amely gyönyörű pincesorával, dombos-völgyes fekvésével és természetközeliségével rendkívüli adottságokkal rendelkezik.

Palkonyai Műemlék Pincesor

Pincefalunak is nevezik, hiszen a domboldalba épített présházak látványa 5 sorba (utcába) rendeződve, távolról egy kisebb falu látványát keltik a településen belül.

Gasztrofalu

A palkonyai turisztikai közösség az elmúlt években nagyon színessé vált. A helyi borászok és falusi vendégházak mellett több étterem is nyílt ebben a kis faluban, akik igyekeznek helyi alapanyagokból minőségi ételeket kínálni az ide látogató gasztro-turistáknak.

Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék

A Villányi borvidék egyik legnagyobb rendezvénye már több, mint 25 éve minden pünkösdvasárnap megrendezésre kerül. A kezdetekben valóban csak ekkor nyíltak meg a nagyközönség előtt a pincefalu ajtajai. Ma már néhány pincészet évközben is fogad vendégeket, de a legnagyobb borünnep itt mindig a pünkösdi lesz. A körülbelül 6000 embert vonzó tömeg egy óriási fesztivállá változtatja egy nap erejéig ezt pici kis falut. Minden pincésgazdánál kóstolható bor, mindenki közvetlen és boldog. Napsütéses, kellemes időben igazán fantasztikus élmény barátokkal, családdal a fűben ülve és borral a kézben beszélgetni a szabad ég alatt. Aki szereti az ilyen hangulatot, annak egyszer az életben meg kell látogatnia a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvényt.

Szent Erzsébet templom

“A falu katolikus templomát a Batthyány család építette, és 1816-ban Szt. Erzsébet tiszteletére szenteltette. A messziről is jól látható piros kupolás templom a magyarországi körtemplomok egyik legszebb példája.” – írja a palkonya.hu a falu ikonikus templomáról. Villányból megközelítve Palkonyát érdemes a falu táblánál balra felsétálni a Fekete-hegyre, ahonnan gyönyörűen elénk tárul a falu látképe a pincefaluval és a pár házzal feljebb kitornyosuló templomával.

Fekete-hegyen innen és túl

A Villányi-hegység egyik kiemelkedő része a Fekete-hegy, északi oldalán Palkonyával, déli oldalán Kisharsánnyal. Akik egy intenzív túrára vágynak, némi borkóstolóval fűszerezve, azoknak izgalmas lehet egy Fekete-hegyet átszelő túra a kisharsányi Vylyan Pincészettől Palkonyáig. Ne okozzon senkinek fejtörést, ha távolinak érzi gyalogosan Villányi szállásától a túra kiinduló- és végpontját, hiszen Kisharsány távolsági busszal is megközelíthető, míg Palkonyáról 2 óránként indul Villányba vonat.

Megközelítés

Palkonya Villánytól néhány perc autó- vagy vonatútra található, de kerékpárral és gyalog sem megterhelő megközelíteni ezt a pezsgő kis falut, mindössze 7 km-re a bor városától.

Információk

Elérhetőség

Nyitvatartás

  • Csak bejelentkezésre

Közösségi oldalak

További élmények

Ördögárok túra

Ördögárok túra

Villány, Csillagvölgy dűlő, Ördögárok dűlő, Jammertal dűlő egész évben
Villány templomai és vallási kegyhelyei

Villány templomai és vallási kegyhelyei

Villány, Templomok, kegyhelyek Csak bejelentkezésre
Mohácsi Nemzeti Emlékhely

Mohácsi Nemzeti Emlékhely

Mohács - Sátorhely, Tomori u. 8. egész évben
Templom-hegyi Ammonitesz Tanösvény

Templom-hegyi Ammonitesz Tanösvény

Villány, Kőbánya utca egész évben
Összes élmény