Logo HorizontalWoltLogo
Menü

Villányi és Virágosi Pincesor

7773 Villány, Baross Gábor utca Mutasd a térképen

A Villányi és Virágosi Pincesor egész évben impozáns látványt nyújt az ide látogatóknak, Villányban pincéről-pincére járhatunk, borokat és finom ételeket kóstolva, Virágoson pedig tavasztól-őszig sétálhatunk a különleges hangulatú szórt pincék között.

Manapság a bor városa rendkívül pezsgő életet él, kiváltképp tavasztól őszig, amikor rengeteg zenés és kulturális rendezvényt tartanak az ide látogató turistáknak és a környék lakosainak egyaránt. A Vörösborfesztivál, a Rosé Fesztivál, a “Ha péntek, akkor Villány” rendezvények, a Fröccsmozik mind-mind a jó hangulatot szolgálják ezen a hangulatos településen.

És, hogy milyen is a hangulat a Villányi pincesoron? Nézz bele a város himnuszának videóklipjébe és megtudod!

Villányi és Virágosi Pincesor

A környék pincesorai a XVIII. században épültek, miután a török uralom idején megfogyatkozott lakosságot szervezetten német nemzetiségűekkel pótolták, akik jelentős változásokat hoztak térség a szőlőtermesztésében és a borászatában.

A pincesorok épülése és a német behatás

A XVII. század végétől fokozatosan egyre több német nemzetiségű embert telepítettek a török idők alatt foghíjassá vált lakosság közé. A korábban szerb és rác túlsúlyú lakosság idővel kisebbség lett a németek javára, akik jelentős változásokat hoztak a szőlő- és bortermelésben.

A németek az 1760-as években kezdték el építeni a környékbeli falvak határában a ma is látható pincesorokat. Ezekből a kis présházakból nyílnak a rövid, ritkán elágazó, nem mély pincék. A leszüretelt szőlőt szüreti szekéren szállított, nagy hordókban vitték a pincesor présházába, ahol a termést feldolgozták, erjesztették, majd a kész nedűt a pincében elhelyezett hordókban érlelték.

Pincesorok típusai a Villányi borvidéken

A pincesorok többféleképpen épültek ki borvidék különböző falvaiban. De két jellemző pincesor építési típust különböztetünk meg a pincék egymáshoz viszonyított távolsága szerint: egy sorba rendezett vagy szórt pincéket. A Villányi és Virágosi pincesorok egymáshoz közel, de mégis két különböző stílusban épültek.

Villányi pincesor – egy sorba rendezett pincékből

A Villányi pincesor egy klasszikus, egyemeletes pincesor, vagyis egy hosszú utca, szorosan egymás mellett megépített présházakkal, amelyekből rövid pincealagút nyílik. Mára ezek a régi, de szépen felújított épületek többnyire már nem az eredeti funkciójukat töltik be, hanem a borszerető vendégek kiszolgálásra rendezkedtek be egész évben. A présházakból kialakított borozókban, néha hangulatos belső udvarokkal a borászok a saját borkínálatuk mellé házi finomságokat, helyben sütött kemencés ételeket kínálnak a vendégeknek.

Az ország talán egyetlen olyan pincesora a Villányi, ahol januártól-decemberig, bejelentkezés nélkül, akár pincéről-pincére járhatunk és kóstolhatunk jobbnál-jobb borokat, közvetlenül a termelőktől. Villány közelében két további híres, több sorba rendezett, emeletes pincesor is található Villánykövesden és Palkonyán.

Virágosi pincesor – szórt pincékből

Virágos régen Villánytól különálló település volt, de a XX. század közepén már annyira összeért, hogy közigazgatásilag összevonták. Ma gyakorlatilag a Karasica-patak mutatja az egykori két település határvonalát. Virágos Villányból gyalogosan vagy kerékpárúton is könnyűszerrel megközelíthető.
Virágoson már egymáshoz képest szórtabban, nem teljesen egymás mellé építve helyezkednek el a présházak. Vendéglátás ezekben a pincékben nincs, a még használatban lévő présházak még mindig az eredeti célnak megfelelő funkciót töltik be, vagyis: a szőlőfeldolgozást, a borerjesztést és borérlelést. Az itt látható pincék tulajdonosai főként helyi lakosok, akik saját felhasználásra, esetleg jövedelemkiegészítés céljából tartották meg saját szőlőterületeiket és pincéjüket. Aki kíváncsi erre az érdekes pincesorra, bármikor tehet egy hangulatos sétát a virágosi templomtól néhány méterre.

Információk

Elérhetőség

Nyitvatartás

  • egész évben

További élmények

Villány templomai és vallási kegyhelyei

Villány templomai és vallási kegyhelyei

Villány, Templomok, kegyhelyek Csak bejelentkezésre
Gasztronómiai élmények Villányban

Gasztronómiai élmények Villányban

Villány, Éttermek és pincék Villányban egész évben
Thermal Spa Siklós

Thermal Spa Siklós

Siklós, 7800 Siklós, Baross Gábor u. 8 / A. egész évben
Pécsi városnézés

Pécsi városnézés

Pécs, Széchenyi tér 1. egész évben
Összes élmény