Logo HorizontalWoltLogo
Menü

Ördögárok túra

7773 Villány, Csillagvölgy dűlő, Ördögárok dűlő, Jammertal dűlő Mutasd a térképen

A középhaladóknak javasolt Ördögárok túra természetesen a Villány egyik legszebb és legértékesebb dűlőjén keresztül vezet a Csillagvölgy dűlőből indulva és a Jammertal dűlőbe érkezve, gyönyörű látványt ígérve.

A túra kiindulópontjának a Csillagvölgy dűlő bejáratát választottuk, amelyet gyalogosan Villányból a kerékpárúton közelíthetünk meg, a Szársomlyó felé sétálva. A Sauska Pincészethez vezető bekötőút után az első úton jobbra kanyarodva egyenesen az Ördögárok felé vesszük az irányt a szőlők között. A kőkereszthez érve egy kivételes látvány tárul elénk az Ördögárokra és a Szársomlyóra. Utunkat folytatva a Jammertal dűlőbe érünk és a Polgár Pincészetnél lyukadunk ki újra Villányban.

Ördögárok túra

Ördögárok dűlő

Az Ördögárok a Szársomlyó és a Villányi-hegység között elterülő katlan, amely a Villányi borvidék talán legnagyobb hőösszegű dűlőjének tekinthető és kivételesen jó minőségű talajadottságokkal rendelkezik, ahol mészköves, dolomitos alapkőzeten mészkő és juramészkő keveredik. Nyáron a meleg és a magas páratartalmú levegő a völgyben megreked. Az így kialakuló egyedi mikroklíma a szőlő fejlődésére igen kedvező hatással bír.

A madártávlatból fél-pillangószárnynak látszó, kb. 60 hektáros terület nem mindig volt művelhető. Az 1970-es években kivonták a termelésből, erdőt telepítettek rá, majd a 90-es évek második felében néhány villányi borász (Bock József, Gere Attila, Günzer Tamás, Günzer Zoltán, Tiffán Ede és a Sauska Pincészet) meglátta benne a lehetőséget és nekilátott a terület meliorálásának, azaz művelhetővé tételének. A 2000-es évek elején pedig már megkezdődhettek újra a szőlőtelepítések a területen.

Az ebből a dűlőből szüretelt magas minőségű szőlőt és a belőle készült borokat a termelők az óta is kincsként kezelik, szorimentjük felső polcára pozícionálják.

Íme néhány madártávlati felvétel a festői dűlőről, a Günzer Családi Birtok jóvoltából:

Kőkereszt

A dűlő egyik legmagasabb pontjára egy kőkeresztet állítottak, ahová előszeretettel szerveznek a borászok dűlőtúrákat a vendégeiknek. Nem csak azért, mert mellette állva az egész Ördögárok dűlő belátható, hanem azért is, mert a dűlő horizontja mögül magaslik ki a környék büszkesége, a Szársomlyó.

Az Ördögszántotta hegy legendája

A dűlő nevének eredete valószínűleg a környék egyik legkedveltebb meséjéből, legendájából származik. A történetben az Ördögnek hajnalig fel kell szántania a sziklás hegyet (a Szársomlyót vagy régen Harsányi hegyet), hogy megkaphassa az öreganyó lányának, Harkának a kezét. Az egyik ilyen szántásnyom lehetett az Ördögárok katlanja, ha igaz a mondás… Bővebben a legendáról itt olvashat>>

Az Ördögárok túra paraméterei:

Kezdőpontja: A Csillagvölgy-dűlő bekötő útja

Végpontja: A Polgár Pincészet

Táv: kb. 7,5 km

Szintkülönbség: 292 m

Indulási koordináta: 45°52’22.7″N 18°26’53.6″E

Érkezési koordináta: 45°51’28.0″N 18°26’13.0″E

Térkép

Csillagvölgy dűlő, Ördögárok dűlő, Agancsos dűlő, Jammertal, Villány

Információk

Elérhetőség

Nyitvatartás

  • egész évben

További élmények

Siklósi vár

Siklósi vár

Siklós, Vajda János tér 8. egész évben
Villányi és Virágosi Pincesor

Villányi és Virágosi Pincesor

Villány, Baross Gábor utca egész évben
Templom-hegyi Kilátó

Templom-hegyi Kilátó

Villány, Dr. Dombay János u. 11. egész évben
Harkányi Gyógyfürdő

Harkányi Gyógyfürdő

Harkány, Bajcsy-Zsilinszky utca 2. egész évben
Összes élmény