Logo HorizontalWoltLogo
Menü

Ördögárok túra

7773 Villány, Csillagvölgy dűlő, Ördögárok dűlő, Jammertal dűlő Mutasd a térképen

A középhaladóknak javasolt Ördögárok túra természetesen a Villány egyik legszebb és legértékesebb dűlőjén keresztül vezet a Csillagvölgy dűlőből indulva és a Jammertal dűlőbe érkezve, gyönyörű látványt ígérve.

A túra kiindulópontjának a Csillagvölgy dűlő bejáratát választottuk, amelyet gyalogosan Villányból a kerékpárúton közelíthetünk meg, a Szársomlyó felé sétálva. A Sauska Pincészethez vezető bekötőút után az első úton jobbra kanyarodva egyenesen az Ördögárok felé vesszük az irányt a szőlők között. A kőkereszthez érve egy kivételes látvány tárul elénk az Ördögárokra és a Szársomlyóra. Utunkat folytatva a Jammertal dűlőbe érünk és a Polgár Pincészetnél lyukadunk ki újra Villányban.

Ördögárok túra

Ördögárok dűlő

Az Ördögárok a Szársomlyó és a Villányi-hegység között elterülő katlan, amely a Villányi borvidék talán legnagyobb hőösszegű dűlőjének tekinthető és kivételesen jó minőségű talajadottságokkal rendelkezik, ahol mészköves, dolomitos alapkőzeten mészkő és juramészkő keveredik. Nyáron a meleg és a magas páratartalmú levegő a völgyben megreked. Az így kialakuló egyedi mikroklíma a szőlő fejlődésére igen kedvező hatással bír.

A madártávlatból fél-pillangószárnynak látszó, kb. 60 hektáros terület nem mindig volt művelhető. Az 1970-es években kivonták a termelésből, erdőt telepítettek rá, majd a 90-es évek második felében néhány villányi borász (Bock József, Gere Attila, Günzer Tamás, Günzer Zoltán, Tiffán Ede és a Sauska Pincészet) meglátta benne a lehetőséget és nekilátott a terület meliorálásának, azaz művelhetővé tételének. A 2000-es évek elején pedig már megkezdődhettek újra a szőlőtelepítések a területen.

Az ebből a dűlőből szüretelt magas minőségű szőlőt és a belőle készült borokat a termelők az óta is kincsként kezelik, szorimentjük felső polcára pozícionálják.

Íme néhány madártávlati felvétel a festői dűlőről, a Günzer Családi Birtok jóvoltából:

Kőkereszt

A dűlő egyik legmagasabb pontjára egy kőkeresztet állítottak, ahová előszeretettel szerveznek a borászok dűlőtúrákat a vendégeiknek. Nem csak azért, mert mellette állva az egész Ördögárok dűlő belátható, hanem azért is, mert a dűlő horizontja mögül magaslik ki a környék büszkesége, a Szársomlyó.

Az Ördögszántotta hegy legendája

A dűlő nevének eredete valószínűleg a környék egyik legkedveltebb meséjéből, legendájából származik. A történetben az Ördögnek hajnalig fel kell szántania a sziklás hegyet (a Szársomlyót vagy régen Harsányi hegyet), hogy megkaphassa az öreganyó lányának, Harkának a kezét. Az egyik ilyen szántásnyom lehetett az Ördögárok katlanja, ha igaz a mondás… Bővebben a legendáról itt olvashat>>

Az Ördögárok túra paraméterei:

Kezdőpontja: A Csillagvölgy-dűlő bekötő útja

Végpontja: A Polgár Pincészet

Táv: kb. 7,5 km

Szintkülönbség: 292 m

Indulási koordináta: 45°52’22.7″N 18°26’53.6″E

Érkezési koordináta: 45°51’28.0″N 18°26’13.0″E

Térkép

Csillagvölgy dűlő, Ördögárok dűlő, Agancsos dűlő, Jammertal, Villány

Információk

Elérhetőség

Nyitvatartás

  • egész évben

További élmények

Templom-hegyi Kilátó

Templom-hegyi Kilátó

Villány, Dr. Dombay János u. 11. egész évben
Kővilla túra

Kővilla túra

Villány, Jammertal dűlő egész évben
Villány templomai és vallási kegyhelyei

Villány templomai és vallási kegyhelyei

Villány, Templomok, kegyhelyek Csak bejelentkezésre
Csodabogyó tanösvény

Csodabogyó tanösvény

Máriagyűd, Máriagyűdi kegytemplom egész évben
Összes élmény