Gasztronómiai élmények Villányban
A gasztronómiai élmények Villányban hozzátartoznak a pihenéshez, hisz jó bor mellé jó ételt kíván az ember.
Hogy milyen ízek kerülnek elénk a villányi konyhákból? Ki-ki ízlése szerint válogathat a hagyományos, házias ételek és a modern konyhaművészet között húzódó széles skálán.
Gasztronómiai élmények Villányban
Házi finomságok
A legtöbb pincében elérhetőek a házias ízek, vagyis a saját kezűleg készített kolbászok, sonkák, hurkák, tepertők és természetesen a stifolder szalámi, ami egy helyi specialitás. De találkozhatunk még házilag főzött lekvárokkal, helyi termelők mézével, zöldségével, sajtjával, gyümölcsével is. Márton nap környékén a disznóságokat libazsíros kenyér, libatepertő váltja, hisz „aki Márton napkor libát nem eszik és újbor nem iszik, az egész évben éhezik, szomjazik” – tartja a mondás.
Kemencés sültek
Vannak pincék, ahol fatüzelésű kemencékben sült nyulat, kacsát, libát, csülköt kérhetünk vagy desszertként ugyanitt sült kemencést rétes is készülhet. A hagyományos kemencében sült ételek íze felejthetetlen, mással össze nem téveszthető. Szerencsére Villány az a hely, ahol ezt a hagyományos konyhatechnológiát több pincében is megtaláljuk.
Hagyományos magyaros ételek
A pörkölt vagy pincepörkölt, a töltött káposzta természetesen Villányban sem ismeretlen a vendéglátók számára, még a legkisebb pincékben is lehetőség van ezen ételek elkészítésére, előzetes bejelentkezés esetén. De Vince nap környékén, friss sült kolbász vagy sült hurka is elérhető a borászok kínálatában.
És, hogy mi történik Villányban Vince napkor? A Gasztroangyal 2013-ban körül járta a témát:
Modern konyhaművészet – fine dining
Villány ugyan kis település, de éttermi kínálata mégis széles. Ha mondjuk egy hetet töltünk Villányban, akkor akár minden napra jut egy új hely ahol különleges meleg ételekkel szolgálnak, természetesen a hozzá ajánlott bor kíséretében. Az éttermek kínálata változatos, legtöbb esetben vegyesen kínálnak hagyományos és újra gondolt magyaros, sváb és nemzetközi fogásokat is.
Villányi super food: a kékszőlőmag
Ma már sok villányi pincészet készít vagy készíttet a borkészítés legértékesebb melléktermékéből, a kékszőlőmagból és -héjból olajat vagy éppen lisztet.
A kékszőlőmagolaj telítetlen zsírsavakban gazdag, következetes használata étkezésünkben alacsonyan tarthatja a koleszterint, míg a kékszőlőmag liszt magas polifenol tartalma miatt természetes étrend-kiegészítőként is használható immunerősítő.
Információk
Elérhetőség
- Gasztronómiai élmények Villányban
- 7773 Villány, Éttermek és pincék Villányban útvonaltervezés
Nyitvatartás
- egész évben